31 Ianuarie 2011

Cum vad patronatele propunerile de modificare a Codului Muncii



UGIR-1903 si CONPIROM apreciaza ca proiectele de modificare a Codului Muncii si Codului dialogului social promovate de Guvern contin unele "prevederi inacceptabile", care diminueaza rolul sindicatelor si patronatelor in negocierea si aplicarea contractelor colective de munca.

"Uniunea Generala a Industriasilor din Romania UGIR-1903 si Confederatia Patronala din Industria Romaniei CONPIROM considera ca legislatia muncii trebuie imbunatatita si completata numai pe baza consultarilor cu partenerii sociali. Proiectele Codului dialogului social si Codului muncii promovate de reprezentantii guvernului contin prevederi inacceptabile. Acestea conduc la diminuarea rolului si importantei partenerilor sociali - sindicate si patronate - ca actori principali in negocierea, semnarea si aplicarea Contractelor colective de munca, determinand o destructurare drastica a constructiei relatiilor industriale pentru care Romania nu est inca pregatita", arata cele doua organizatii.

Absenta caracterului obligatoriu al aplicabilitatii contractelor colective de munca va amplifica evaziunea fiscala si va duce la concurenta neloiala din partea unor firme prin dumping cu forta de munca, potrivit sursei citate.

UGIR-1903 si CONPIROM precizeaza ca trebuie sa existe un echilibru intre necesitatea flexibilizarii pietei muncii, ceruta de angajatori, si dreptul angajatilor la securitatea locului de munca.

"In acest sens in consultarile cu principalele confederatii sindicale s-au identificat modificari corespunzatoare ale Codului muncii, cu aplicabilitate mai buna decat cele sustinute de reprezentantii guvernului", se mai arata in comunicat.

Codul Muncii trebuie sa incurajeze competitia si crearea de locuri de munca, sustin investitorii straini si o parte din cei romani, care aproba modificarea actului normativ, insa sindicatele, partidele din opozitie si chiar unele patronate critica schimbarile aduse legislatiei.

Sindicatele au anuntat joi dupa o intalnire cu premierul Emil Boc ca au fost acceptate 17 propuneri ale partenerilor sociali la Codul Muncii si au mai ramas in discutie inca trei solicitari, dintre care una vizeaza aplicarea contractelor colective de munca.

Liderul UGIR-1903, Cezar Coraci, a declarat la finalul discutiilor ca ministrul Muncii, Ioan Botis, nu accepta contractele colective de munca la nivel national si de ramura, iar premierul a propus ca acest subiect sa fie rediscutat in intalnirile viitoare.



Citeste si