2 Februarie 2011

FMI si CE cer Guvernului sa includa arieratele in deficitul bugetar



FMI si CE au cerut Guvernului sa treaca la raportarea deficitului bugetar doar pe modelul utilizat de catre Uniunea Europeana, respectiv ESA 95, care include si datoriile statului catre firme si este mai concludent, a declarat pentru Mediafax reprezentantul Romaniei la FMI, Mihai Tanasescu.

"Nu s-a stabilit inca un calendar de trecere la raportarea ESA 95. Se tinde, insa, ca anul acesta sa se inlocuiasca raportarea cash, pentru ca noua raportare este mult mai concludenta", a spus Tanasescu.

De la incheierea acordului cu FMI si Comisia Europeana, Romania a indeplinit tintele de deficit bugetar stabilite in programul cu institutiile internationale, insa statul a raportat constant datorii restante catre firme, pentru care a cerut derogare de la indeplinirea acestora la fiecare evaluare trimestriala a acordului.

"Trecerea la raportarea pe baza ESA 95 este o solicitare a FMI si a Comisiei Europene pentru a face o raportare mai aplicata catre adevar", a afirmat Tanasescu.

El a mentionat ca majoritatea statelor din Uniunea Europeana raporteaza deficitul bugetar pe modelul ESA 95, iar trecerea si de catre Romania la acest sistem ar reprezenta un semnal pozitiv pentru pietele internationale dat de sistemul de raportare mai transparent.

Pe modelul ESA 95, deficitul bugetar a fost de 8,6% din PIB in 2009, mai mare fata de raportarea "cash" a autoritatilor romane, de 7,2% din PIB. In 2008, deficitul bugetar a fost de 5,7% din PIB pe modelul ESA 95 si de 4,9% din PIB pe cash.

Guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, a declarat recent ca statul trebuie sa dea un semnal pozitiv in rezolvarea problemei arieratelor, o forma "salbatica" de creditare care creeaza o problema de credibilitate Romaniei.

Arieratele statului sunt clasificate de catre FMI ca datorii angajate, dar neachitate timp de peste 90 de zile. Guvernul a ratat tinta stabilita cu FMI pentru nivelul arieratelor la fiecare evaluare de la inceputul acordului, in primavara anului 2009.

Pe modelul cash, deficitul bugetar inregistrat anul trecut a fost 33,3 miliarde de lei, respectiv 6,5% din PIB, sub limita stabilita in acordul cu FMI, de 34,6 miliarde lei. Pentru acest an, autoritatile isi propun sa reduca deficitul bugetar la 4,4% din PIB.

Romania are in derulare un acord de finantare externa cu FMI, UE si alte institutii financiare internationale, in suma totala de aproximativ 20 de miliarde de euro.

O misiune FMI - CE se afla la Bucuresti pentru a saptea evaluare a acordului stand-by, in care se va analiza indeplinirea obiectivelor stabilite pentru ultimul trimestru din 2010 si vor fi negociate conditiile privind un nou acord, de tip preventiv. Vizita se va incheia in data de 8 februarie.



Citeste si