24 Martie 2011

UniCredit vede o crestere de 10% a pietei de leasing. Vezi aici estimarile



Piata romaneasca de leasing ar putea creste in acest an cu pana la 10%, raportat la volumul finantarilor acordate comparativ cu 2010, estimeaza Antoaneta Curteanu, directorul general al societatii UniCredit Leasing, liderul pietei de profil cu o cota de piata de 20% anul trecut.

Antoaneta Curteanu (foto), seful UniCredit Leasing, a preluat functia de presedinte al ALB - Asociatia Societatilor Financiare, inlocuindu-l pe Bas Hoekstra, directorul general al ING Lease.

De asemenea, Asociatia Societatilor Financiare (ALB) previzioneaza o evolutie constanta a pietei in 2011, de stagnare a volumului de finantari acordate, comparativ cu anul precedent. ALB reprezinta o pondere de 91% din piata de leasing financiar si 63% din totalul pietei creditului de consum acordat de societatile financiare nebancare (IFN).

In anul 2010, membrii ALB au finantat active in valoare totala de 1.024 milioane euro (91%), iar companiile neafiliate in valoare de 97 milioane euro (9%), astfel incat totalul contractelor semnate in aceasta perioada (dupa valoarea activelor finantate) de catre membrii ALB si companiile neafiliate insumeaza 1.121 milioane euro.

Finantarile acordate s-au indreptat catre diverse domenii, astfel ca 21% (238 milioane euro) din total au vizat echipamentele, 16% (171 milioane euro) sectorul imobiliar si 63% (712 milioane euro) sectorul transporturilor. Cea mai mare cota de piata este inregistrata de sectorul companiilor subsidiare ale bancilor, cu 64% din total, urmat de sectorul companiilor captive, cu 22%, si de sectorul companiilor independente cu 14%.

In domeniul transporturilor, evolutia finantarilor in anul 2010 indica pastrarea unei ponderi constante pe categorii de vehicule, dupa cum urmeaza: autoturismele detin o cota de 61%, vehiculele comerciale grele 23%, vehiculele comerciale usoare 15% din total, iar alte tipuri 1%.

In anul 2010 in cadrul finantarii echipamentelor este interesant de mentionat faptul ca ponderea sectorului constructiilor este in scadere de la 23% la 13%, in timp ce finantarea celorlalte sectoare ale economiei pastreaza o pondere relativ constanta (8% echipament agricol, 8% echipament medical, 7% industria alimentara, 5% echipamente destinate industriei metalurgice, 4% echipamente electrice, 3 % industria de prelucrare a lemnului, 3% in domeniul echipamentelor IT si software precum si alte domenii).

Perioada de criza 2009-2010 indica tendinte noi in finantarea sectorului imobiliar din punct de vedere al ponderii pe categorii imobiliare. Se evidentiaza o crestere de la 26% la 37% a finantarii spatiilor de birouri clasele A, B, C, in timp ce finantarea categoriei retail outlet a crescut ca pondere de la 21% la 31%, iar terenurile au crescut de la 4% la 9%. In contrast cu acestea, finantarea cladirilor industriale a scazut de la 36% la 17%, iar cele hoteliere de la 6% la 1%. O cauza a acestei evolutii o reprezinta finantarea in baza contractelor de “sale and lease back” ca solutii de obtinere a lichiditatiilor necesare in perioada de criza de catre clientii contractelor de leasing financiar.

Scaderi reprezentative ale finantarii s-au inregistrat si in domeniul categoriei cladirilor rezidentiale.

Clientii corporativi au atras cea mai mare parte (92%) din totalul finantarilor, urmati de componenta de retail (6%) si de sectorul public (2%). Spre deosebire de anii precedenti si ca o solutie de adaptare la situatii de criza, perioada cel mai des intalnita dupa durata contractelor de leasing este de peste 5 ani (25%) urmata de 3-4 ani (22%), 4-5 ani (21%), 2-3 ani (19%), 1-2 ani (8%) si de 1 an (5%).

ALB este membra in Consiliul Director al Federatiei Europeane a Asociatiilor Societatilor de Leasing - Leaseurope si membra a Federatiei Creditului de Consum din Europa - Eurofinas.



Citeste si