4 Aprilie 2011

S&P a retrogradat patru banci elene



Agentia de evaluare financiara Standard & Poor's (S&P) a redus calificativele bancilor elene National Bank of Greece (NBG), EFG Eurobank Ergasias, Alpha Bank si Piraeus Bank, toate prezente si in Romania, dupa retrogradarea ratingului suveran al Greciei.

S&P a retrogradat la inceputul saptamanii ratingul Greciei cu doua trepte, de la "BB+" la "BB-", cu perspectiva negativa, din cauza ingrijorarii ca statul ar putea fi nevoit sa-si restructureze datoriile, se arata intr-un comunicat al agentiei, citat de Mediafax.

S&P a redus ratingul creditelor pe termen lung al NBG de la "BB+" la "B+", si calificativele EFG, Alpha si Piraeus de la "BB" la "B+". Toate ratingurile noi au perspectiva negativa.

Decizia S&P ia in considerare, printre altele, inrautatirea mediului economic si de afaceri din Grecia, care ar putea afecta situatia financiara a bancilor, deteriorarea calitatii activelor institutiilor de credit, perspectivele negative privind profiturile companiilor si expunerea ridicata a bancilor la datoriile guvernului elen.

"In opinia noastra, portofoliile mari de datorii guvernamentale expun bancile la pericolul in crestere ca guvernul sa restructureze datoriile", se arata in comunicat.

Actualele calificative reflecta, de asemenea, opinia agentiei ca autoritatile elene sprijina sistemul financiar al statului.

Alpha Bank si Piraeus Bank sunt prezente in Romania sub brand propriu, in timp ce NBG controleaza Banca Romaneasca, iar EFG detine Bancpost.



Citeste si