18 Aprilie 2011

Finantele au vandut obligatiuni pe cinci ani de 289 mil. lei



Ministerul Finantelor Publice (MFP) a vandut joi obligatiuni de stat la cinci ani de 289,1 milioane de lei, prin lansarea unei emisiuni noi, sub valoarea programata, de 500 milioane de lei, la un randament mediu de 7,38% pe an, peste cel din licitatia precedenta pentru titluri apropiate ca scadenta, transmite Mediafax.

Valoarea totala a cererilor a fost de 983 milioane lei, iar obligatiunile ajung la scadenta in aprilie 2016.

Dealerii se asteptau ca Finantele sa plateasca un radament in crestere, avand in vedere cifra ridicata a ratei inflatiei anuntata luni si maturitatea mai lunga a acestor instrumente fata de precedentele titluri emise, scadente in aprilie 2015. La precedenta licitatie, din martie, Ministerul Finantelor a redeschis o emisiune mai veche, prin care a atras de 317 milioane de lei, la un randament mediu de 7,35% pe an.

Ministerul a anuntat ca vrea sa atraga in luna aprilie fonduri de 4,5 miliarde lei prin vanzarea de obligatiuni si certificate de trezorerie, iar plafonul a fost deja depasit dupa primele trei operatiuni, intrucat Trezoreria a atras deja 4,54 miliarde lei. Astfel, in primele patru licitatii Finantele au imprumutat 4,82 miliarde lei.

Urmatoarea operatiune este programata luni, 18 aprilie, iar ministerul vrea sa vanda certificate cu maturitatea la cinci luni, in valoare de un miliard de lei.

Ministerul a angajat de la inceputul anului imprumuturi de 20 de miliarde de lei prin emisuni de obligatiuni si certificate de trezorerie.



Citeste si