19 Aprilie 2011

Romania, campioana la credite neperformante



Romania ocupa primul loc, alaturi de Ungaria, in functie de ritmul de crestere de anul trecut a creditelor neperformante din sistemul bancar, de 67%, intr-un top al PwC in care sunt incluse 13 state europene, arata Mediafax.

Creditele neperformante din Romania s-au situat anul trecut la 5 miliarde de euro, la fel ca in Ungaria si Cehia, fata de 3 miliarde de euro in 2009 sau 1 miliard de euro in 2008, potrivit unui studiu al PwC.

Datele se bazeaza pe informatiile furnizate de BNR.

In cazul Romaniei, PwC apreciaza, pe baza datelor BNR, ca ponderea creditelor neperformante in total a depasit 10% anul trecut, comparativ cu 7,8% in 2009 si 0,32% in 2008.

Avansul ratei intre 2009 si 2010 se datoreaza in principal intrarilor in incapacitate de plata pe sectorul retail.

PwC anticipeaza ca rata incapacitatii de plata va continua sa creasca, deoarece criteriile de acordare a creditelor au fost, in mod traditional, permisive.

In afara Romaniei, raportul mai cuprinde date despre Germania, Marea Britanie, Spania, Italia, Irlanda, Grecia, Rusia, Polonia, Ucraina, Cehia, Ungaria si Turcia.

Statul cu cea mai mare valoare a creditelor neperformante in 2010 este Germania (225 miliarde euro, in crestere cu 7%), urmata de Marea Britanie (175 miliarde euro, in urcare cu 13%) si Irlanda (109 miliarde euro, avans de 24%). In Turcia, crsterea a fost zero.

Pe de alta parte, Romania, Ungaria si Cehia au cele mai reduse niveluri ale creditelor neperformante, dupa valoare.

PwC apreciaza ca avansul creditelor neperformante din sistemul bancar european va continua sa incetineasca pe masura ce economia isi va reveni, insa impactul cresterii dobanzilor si austeritatea amplifica incertitudinea legata de capacitatea populatiei si a companiilor de a-si plati datoriile.

PwC estimeaza ca nivelul creditelor neperformante a crescut cu 15% intre 2009 si 2010 in statele analizate, fata de un avans de 64% in 2008-2009.

"Ritmul avansului este semnificativ mai redus decat cel din anii anteriori, insa reprezinta tot o crestere, in termeni nominali de aproximativ 100 de miliarde de euro (la 781 miliarde euro)", mentioneaza studiul.

Ungaria este singurul stat mentionat in raport in care ritmul cresterii creditelor neperformante a accelerat in intervalul mentionat.



Citeste si