10 Mai 2011

Retrogradarea Greciei ar putea afecta ratingurile a patru banci elene, prezente si in Romania



Retrogradarea ratingului suveran al Greciei ar putea afecta calificativele bancilor elene National Bank of Greece (NBG), EFG Eurobank, Alpha Bank si Piraeus Bank, toate cu operatiuni in Romania, a avertizat Standard & Poor's (S&P).

"Consideram ca revizuirea in scadere a calificativului Greciei ar putea avea un impact negativ asupra bonitatii celor patru banci elene monitorizate de S&P", se arata intr-un comunicat al agentiei de evaluare financiara, citat de Mediafax.

Bancile respective sunt NBG (rating B+/B), EFG Eurobank (B+/B), Alpha Bank (B+/B) si Piraeus Bank (B+/B). Calificativele celor patru banci se afla sub supraveghere pentru o eventuala revizuire negativa.
S&P a anuntat de asemenea ca ar putea publica o analiza mai detaliata a impactului retrogradarii Greciei asupra celor patru banci in cel mai scurt timp posibil conform legislatiei Uniunii Europene.

Agentia a retrogradat, luni, ratingul Greciei cu doua trepte, de la nivelul "BB-" la "B", din cauza ingrijorarii ca restructurarea datoriilor devine tot mai probabila.

Alpha Bank si Piraeus Bank sunt prezente in Romania sub brand propriu, in timp ce NBG si EFG controleaza Banca Romaneasca, respectiv Bancpost.



Citeste si