25 Ianuarie 2006

Bursa monetara din Sibiu, mai ieftina ca BVB

Bursa Monetar Financiara si de Marfuri Sibiu (BMFMS) si-a consolidat pozitia pe piata prin cresterea volumului de contracte si prin prisma valorilor tranzactionate. In ianuarie 2006, la BMFMS s-a comercializat de patru ori mai mult fata de 2004 si cat primele noua luni ale anului 2005. In perioada ianuarie-septembrie 2005 au fost tranzactionate 263,251 contracte.

Aceasta evolutie este consecinta cresterii numarului de investitori, in acest moment fiind inregistrate 2.200 de conturi. Apropierea de pragul de 20.000 contracte/zi plaseaza BMFMS printre principalele piete la termen din zona central-europeana. Lichiditatea pietei a crescut considerabil, piata sibiana apropiindu-se ca valoare a tranzactiilor de Bursa de Valori Bucuresti, reprezentand 70% din valoarea tranzactiilor bucurestene. „Boomul pietei sibiene se datoreaza, in principal, investitorilor care au inteles avantajele oferite de BMFMS. Argumentele cu care ne-am impus au fost in primul rand cele legate de diversitatea instrumentelor derivate oferite: contracte pe actiuni, pe valute si pe dobanda interbancara, precum si optiunile pe contracte futures“, a declarat pentru „Averea“ presedintele BMFMS, Teodor Ancuta.

Valoarea mica de bani pe care o poti tranzactiona reprezinta un alt avantaj; „cei care au inteles mecanismul de tranzationare au dedus ca piata noastra prezinta costuri mai mici cu 10-15% fata de BVB“ a adaugat presedintele bursei sibiene. Rolul esential in aceasta evolutie revine speculatorilor, principalii actori ai pietei. Lor li se adauga Fondurile Mutuale si cei care care realizeaza operatiuni de arbitraj. „Arbitrajul presupune jocul la doua capete, adica investitii in doua piete unde se tranzactioneaza acelasi produs“, a precizat Darius Cipariu, directorul general adjunct al BMFMS. Piata derivatelor ofera investitorilor posibilitati de hedging, investitorii beneficiaza de plasamente mai sigure. Bursa la termen din Sibiu reprezinta o alternativa tot mai cautata de cei care doresc sa isi inmulteasca in mod eficient banii, in conditiile scaderii drastice a dobanzilor.



Citeste si