3 Iunie 2011

Limitarea deficitului bugetar si a datoriei publice trebuie insotita de masuri de ajustare



Introducerea in Constitutie a unor limite privind deficitul bugetar si datoria publica ar fi un pas important in asigurarea sustenabilitatii finantelor publice, insa trebuie prevazute si masuri de ajustare daca aceste limite se ating, afirma economistul-sef al Raiffeisen Bank Romania, Ionut Dumitru, conform Mediafax.

Administratia prezidentiala a propus miercuri ca in Constitutie sa fie incluse doua prevederi care stabilesc ca deficitul bugetar nu poate fi mai mare de 3% din PIB, iar datoria publica nu poate depasi 60% din PIB.

"Cred ca, pe langa limitele de deficit si/sau datorie publica, ar trebui prevazute foarte clar si masurile de ajustare necesare in situatia in care acele limite se ating", a declarat Dumitru.

El spune ca initiativa de a stabili limite pentru acesti indicatori se incadreaza intr-un context european caracterizat de preocupare pentru restabilirea sustenabilitatii finantelor publice si de crestere a coordonarii politicilor economice.

"Avem deja exemplul pozitiv al Poloniei, care are in Constitutie inca din 1997 prevederi exprese legate de praguri ale datoriei publice care atrag in mod automat masuri de consolidare fiscala, in general, si de austeritate la nivelul cheltuielilor sociale, in particular. De asemenea, exista si exemplul Germaniei, care are in Constitutie, din 2009, prevederi care limiteaza deficitul bugetar structural la 0,35% din PIB pentru guvernul federal si la zero in cazul autoritatilor locale (landurilor)", a spus Dumitru.



Citeste si