18 Iulie 2011

Bancherii promit ca vor reduce dobanzile. O vor face?



Bancherii o sa taie din dobanzile la creditele in lei daca presiunile inflationiste se reduc. Afirmatia a fost confirmata chiar de unii bancheri, care au spus public in fata lui Mugur Isarescu, guvernatorul BNR, ca da, vor reduce dobanzile.

Daca se va intampla acest lucru ramane sa vedem in toamna, cand inflatia anuala are sanse sa scada chiar si sub 4%, fata de aproape 8% cat este in prezent. Optimismul privind scaderea puternica a inflatiei vine tot de la guvernatorul BNR, care spune ca cel mai probabil inflatia se va situa la "4% si ceva", dar care nu exclude nici scenariul in care inflatia coboara mai jos.

"Eu nu exclud ca la inceputul lui octombrie cand Institutul National de Statistica va publica inflatia pe septembrie, sa avem o rata anuala sub 4%", a declarat seful bancii centrale.

Problema inflatiei fiind, astfel, pe cale de rezolvare, bancherii ar trebui sa inceapa sa ieftineasca creditarea in lei. Mugur Isarescu a invitat saptamana trecuta numerosi bancheri la BNR pentru a discuta cu ei despre inflatie. Suparat ca bancherii tin dobanzile la creditele in lei peste 12%, in timp ce dobanda BNR este de 6,25%, Isarescu a inceput sa le explice ca teama lor de inflatie este nejustificata, intrucat rata anuala a inflatiei a intrat pe un trend descendent.

"Acum ei stau cu dobanzile cu mult peste ce avem noi ca dobanda de referinta si tot ies prin presa si spun cum Banca Nationala nu stimuleaza creditarea in lei. Si ne punem intrebarea cat de corect este mesajul?

La randul lor, bancherii care au luat cuvantul au incercat sa motiveze de ce dobanzile nu se pot reduce asa de mult. Au mentionat de costurile ridicate, riscuri sau de ratele RMO (n.r. - rezerve minime obliigatorii) mari. Chiar si asa, guvernatorul BNR a reusit sa ii faca pe unii dintre ei sa spuna in fata presei si a altor bancheri ca vor reduce dobanzile la creditele in lei daca scapa de grija inflatiei.

"Ma astept ca dobanzile la creditele in lei pentru populatie si companii sa scada in urmatoarea perioada, cel putin spre nivelul nostru, daca evident au incredere (n.r. - bancherii)", afirma Isarescu.

La dezbaterea lansata de guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei erau prezenti in panel Sergiu Oprescu - presedintele Alpha Bank Romania, Rasvan Radu - CEO UniCredit Tiriac Bank si Petre Tulin - directorul general al Bancii Comerciale Feroviare. In sala se mai aflau si alti sefi de banci, printre care Dan Sandu - CEO MKB Romexterra Bank si Omer Tetik - presedintele Credit Europe Bank Romania.



Citeste si