9 August 2011

Pazea! Francul elvetian e tot mai puternic, iar BNR nu ia masuri ca in Ungaria



BNR nu intentioneaza sa ia masuri precum cele adoptate de Ungaria in ceea ce priveste creditele in franci elvetieni, iar inlesnirile la plata trebuie abordate de la caz la caz, a declarat guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, potrivit Mediafax.

"Inainte de a va raspunde, va aduc in memorie faptul ca acolo (Ungaria - n.r.) s-a facut o usoara reesalonare. Plusul de plata s-a adunat intr-un cont la banca si de la caz la caz se va plati in 2-3 ani", a spus Isarescu, intrebat daca si in Romania sunt necesare masuri similare privind plata ratelor la imprumuturile in franci elvetieni.

El a spus ca trebuie avuta in vedere o abordare individuala, in functie de optiunea fiecarui client, intrucat sunt persoane care dispun de resurse pentru a suporta un cost temporar mai inalt si nu vor sa amane datoriile.

"Abordarile trebuie sa fie individuale si din cunostintele noastre ele deja exista. Este vorba de impingerea spre viitor a unei parti din aceasta povara suplimentara", a afirmat guvernatorul BNR.

In opinia lui, evolutia francului elvetian creeaza riscuri atat pentru banci, cat si pentru clienti, dar mult mai rezonabile comparativ cu situatia din Ungaria.

"Avem 2-3 banci unde riscurile sunt mai mari si le-am adresat sugestia puternica sa provizioneze aceste riscuri si dansii au facut-o, sunt ascultatori", a conchis Isarescu.

Guvernul ungar a introdus anul trecut un moratoriu pe prescrierile de ipoteci pentru a preveni executarea silita a mii de persoane care nu au facut fata ratelor la creditele ipotecare. Intre timp, autoritatile au ridicat moratoriul dupa un acord incheiat in luna mai cu bancile care ofera o rata fixa de schimb de 180 forinti/franc, cu 28% sub nivelurile de pe piata, diferenta fiind acumulata in noi credite in moneda locala, garantate de stat.

Cursul de schimb forint/franc a crescut de la 160-170 unitati in perioada 2006-2008 la peste 180 unitati la sfarsitul anului 2009, 222 unitati la finele anului trecut, respectiv la 236,17 unitati la sfarsitul lunii iulie, potrivit datelor bancii centrale ungare. Luni, un franc elvetian valoreza 252,14 forinti.

Francul elvetian a atins vineri un nou maxim record fata de euro, din cauza temerilor privind franarea cresterii economice a SUA si criza datoriilor de stat din Europa, care au determiant investitorii sa renunte la active riscante si sa caute refugiu in investitii sigure.

Si in raport cu leul francul elvetian s-a apreciat puternic. BNR a anuntat luni un curs de referinta de 3,9173 lei/franc, un nou maxim istoric.



Citeste si