6 Februarie 2006

Piata creditelor, afectata de masurile pentru aderare

Evolutiile pe piata creditelor vor fi marcate semnificativ in 2006, de masurile economice care vor fi luate pentru a face fata provocarilor impuse de aderare la Uniunea Europeana, potrivit expertilor DGE Bruxelles.

Unul dintre imperativele politicii monetare a Bancii Nationale a Romaniei va fi cel legat de inflatie, pentru care tinta este in jurul a 5%. Dobanzile la creditele bancare vor fi influentate de politica monetara a BNR, iar aceasta dobanda este de asteptat sa nu sufere modificari semnificative in perioada urmatoare pentru ca o crestere care sa duca aceasta dobanda mai mult in zona real pozitivului (peste nivelul inflatiei) ar ajuta procesul de economisire, contribuind la controlarea inflatiei, dar, pe de alta parte, ar creste si perspectiva intrarii pe piata de capitaluri speculative.

Diferentele dintre ratele dobanzilor active si pasive vor inregistra o tendinta de scadere, mentinandu-se totusi la un nivel superior tarilor din Uniunea Europeana. O alta influenta majora asupra pietei creditelor o va avea finantarea activa a proiectelor de investitii in infrastructura si absorbire unui numar tot mai mare de fonduri europene.

Reglementarile BNR scad creditele de consum

Reglementarile BNR fata de activitatea institutiilor de credit vor avea ca rezultat diminuarea cresterii creditelor de consum acordate populatiei. Reprezentantii DGE Bruxelles sunt de parere ca, pe piata creditului ipotecar, este de asteptat ca euro sa revina in oferta unor banci care, ca urmare a reglementarilor BNR din anul 2005, au fost nevoite sa-si redirectioneze atentia numai asupra RON-ului, iar acest lucru va genera un plus de concurenta si un impact al dobanzilor care deja dau semne de scadere. Interesul fata de creditele ipotecare este foarte mare iar diversificarea ofertelor bancilor, precum si perspectiva unei activari semnificative a creditelor pentru refinantare va sustine un trend puternic ascendent pe aceasta piata.

Totusi, avand in vedere ca, in continuare, creditele in valuta reprezinta aproximativ 60 la suta din totalul creditului neguvernamental, este de asteptat ca BNR sa impuna noi constrangeri administrative, care sa limiteze in continuare creditarea in valuta. Pe ansamblu, se va inregistra o incetinire a cresterii creditelor acordate populatiei (cresterea relativa a acestora urmand sa fie la jumatate fata de cea inregistrata in 2005), in paralel cu o accelerare a cresterii creditelor pentru agenti economici.



Citeste si