12 Septembrie 2011

BNR are in vedere intarirea mecanismelor de protectie a sistemului financiar



BNR are in vedere intarirea mecanismelor de protectie a sistemului financiar prin care isi propune consolidarea nivelului de capitalizare si de lichiditate, dar si monitorizarea creditelor in valuta, afirma prim-viceguvernatorul BNR, Florin Georgescu.

"In sectorul de activitate al Bancii Nationale avem in vedere intarirea mecanismelor de protectie a sistemului financiar si a solutiilor de administrare a situatiilor de criza. In primul caz vom aplica niste norme contabile racordate la cele internationale, prin care sa consolidam totusi nivelul de capitalizare si de lichiditate inregistrat astazi. Schimbarea regulii contabile nu inseamna o relaxare, ci inseamna o mai buna reflectare a situatiei bancii prin armonizare cu normele internationale, dar fara sa relaxam indicatorii de capitalizare, de solvabilitate si de lichiditate, si apoi monitorizarea creditelor in valuta in asa fel incat cei care opteaza pentru acest tip de credite sa plateasca un pret adecvat faptului ca sunt neacoperiti la riscul valutar, respectiv obtin salarii, venituri din alte surse in lei si opteaza sa ia credite in valuta", a spus Florin Georgescu la Scoala de Vara a BNR, citat de Mediafax.

Potrivit unui proiect de regulament BNR, creditele de consum vor avea o scadenta de cel mult cinci ani, iar clientii trebuie sa aduca garantii de 133% din valoarea imprumutata, in timp ce la finantarile imobiliare in euro avansul va fi de cel putin 30%.

Georgescu a aratat ca BNR a modificat legislatia privind Fondul de garantare a depozitelor pentru ca acestea sa poata efectua operatiuni de restructurare in domeniul bancar.

"BNR a modificat legislatia Fondului de garantare a depozitelor din sistemul bancar pentru a putea imputernici acest organism sa realizeze operatiuni de restructurare in domeniul bancar, transfer de active si asumare de pasive catre alta entitate bancara ceea ce ar fi mai putin costisitor decat sa platesti unei banci depozitele asigurate. S-au extins instrumentele de garantare prin care o banca poate lua lichiditate de la Banca Nationala", a spus prim-viceguvernatorul BNR.

El a adaugat ca BNR a intocmit un plan pentru situatii neprevazute care sa descopere in timp util bancile care pot crea probleme intregului sistem.

"In planul propriu, Banca Nationala si-a facut un plan pentru situatii neprevazute, care identifica din timp in primul rand bancile de importanta sistemica, acestea putand crea probleme intregului sistem. Se comunica cu alte tari privind grupurile transfrontaliere si se asigura o comunicare intensa privind riscurile la stabilitatea financiara in vederea evitarii propagarii fenomenelor de panica in randul creditorilor bancii, adica deponentii, persoane fizice si juridice", a mai spus Georgescu.

Florin Georgescu a participat, vineri, la inchiderea Scolii de Vara a BNR, care s-a desfasurat in aceasta saptamana la Universitatea Ovidius din Constanta.



Citeste si