9 Februarie 2006

S-a dublat numarul utilizatorilor de internet banking

Peste 65 de miliarde de euro este valoarea platilor efectuate anul trecut prin intermediul serviciilor bancare electronice la distanta gen internet banking, home-banking sau mobile-banking, utilizate de peste 100.000 de clienti ai bancilor romanesti, a caror numar s-a dublat in 2005. Un numar de 25 de banci din Romania ofera 34 de astfel de servicii, conform informatiilor furnizate de Ministerul Comunicatiilor si Tehnologiei Informatiei (MCTI), prin intermediul unui comunicat de presa.

“Faþã de întregul an 2004, creºterea numãrului de tranzacþii a fost de 42,5%, iar a valorii tranzacþiilor exprimate în echivalent euro de 83,8%.”, a declarat Ministrul Zsolt Nagy.

Ministrul Zsolt Nagy a arãtat cã, în urma raportãrilor efectuate de cãtre bãncile avizate, conform art.15 din Ordinul 218/2004 privind procedura de avizare a instrumentelor de platã cu acces la distanþã, de tipul aplicaþiilor internet-banking, home-banking sau mobile-banking, pe trimestrul IV - anul 2005 a rezultat urmãtoarea situaþie: numãrul bãncilor care oferã astfel de servicii este de 25, în timp ce numãrul instrumentelor de tip internet-banking, home-banking sau mobile-banking este 34. Numãrul utilizatorilor depãºeºte 100.000, iar numãrul tranzacþiilor se situeazã în jurul a 3.500.000. Pe parcursul întregului an 2005 s-au înregistrat 11.144.494 tranzacþii, valoarea acestora exprimata în echivalent euro fiind de 65.427.504.400,69 euro.

„Românii sunt tot mai atraºi de ideea de tehnologizare, de investiþii în cele mai noi instrumente de comunicare ºi de a învaþa modalitãþi noi de a utiliza spre propriul beneficiu descoperirile cele mai recente din sfera comunicaþiilor ºi tehnologiei informaþiei. Dovadã stau ºi ultimele cifre referitoare la instrumentele de platã cu acces la distanþã: comparativ cu sfârºitul anului 2004, la finele anului 2005 s-a înregistrat o creºtere cu 126% a numãrului de utilizatori, iar valoarea tranzacþiilor, exprimate în echivalent euro, a crescut cu 77%, atingând cifra record de 4.264.486.755,49 euro”, a declarat Ministrul Comunicaþiilor ºi Tehnologiei Informaþiei, Zsolt Nagy, prezent în seara zilei de luni, 6 februarie la dezbaterea “Românii ºi tehnologia”, organizatã de “Jurnalul naþional”.

Aurel Neþin, Secretar de Stat pentru Tehnologia Informaþiei a subliniat faptul cã, în ceea ce priveºte domeniul ITC în România, atât mediul de afaceri, cât ºi autoritãþile statului pot fi optimiste. „ªi în anul 2006, rata de creºtere va fi cu siguranþã menþinutã la o valoare ridicatã. Pe lângã creºterea semnificativã a pieþei de IT, un alt obiectiv major al MCTI în anul 2006 va fi ºi dezvoltarea unor servicii noi, cu valoare adãugata mare, precum ºi îmbunãtãþirea conþinutului informaþional”, a precizat Aurel Neþin.

Definitia instrumentelor de plata la distanta, conform legislatiei in domeniu:

e)instrument de plata la distanta tip Internet-banking - acel instrument de plata cu acces la distanta care se bazeaza pe tehnologia Internet (world wide web) si pe sistemele informatice ale emitentului;

f)instrument de plata la distanta tip home-banking - acel instrument de plata cu acces la distanta care se bazeaza pe o aplicatie software a emitentului instalata la sediul detinatorului, pe o statie de lucru individuala sau in retea;

g)instrument de plata la distanta tip mobile-banking - acel instrument de plata cu acces la distanta care presupune utilizarea unui echipament mobil (telefon, PDA - Personal Digital Assistant etc.) si a unor servicii oferite de catre operatorii de telecomunicatii;



Citeste si