15 Februarie 2006

Creditele de casa se ieftinesc

Pe piata creditelor pentru locuinte se ascute competitia. Scad dobinzile si se maresc termenele de rambursare. Daca bancile se vor lua una dupa alta in lupta pentru cota de piata, se anunta vremuri bune si mai ieftine pentru cei in cautarea unei locuinte
In tarile europene, ponderea creditelor destinate achizitionarii de locuinte domina autoritar piata imprumuturilor bancare. Spre deosebire de Romania, unde imprumuturile de retail reprezinta 75% din total, in statele UE situatia este inversa. Lucru stiut de bancile straine care opereaza la noi si care se intrec in ultima vreme in competitia pe acest segment de creditare.

Startul a fost dat de Volksbank, care a redus de la 1 februarie dobinda la creditele pentru locuinte in euro la 6,75%, acesta fiind cel mai scazut nivel al dobinzii pentru moment. Tot de la 1 februarie, BRD – Groupe Société Générale a scazut dobinda la creditele imobiliare/ipotecare acordate in euro cu 2,1 puncte procentuale, coborind sub nivelul de 8% pe an (7,9%), in timp ce dobinda la creditele in lei s-a redus cu 0,6 puncte procentuale, pina la nivelul de 8,9% pe an.

Ofensiva BCR, marca Erste

Preluarea BCR de catre Erste Bank incepe sa dea primele roade pentru clienti. Dupa scaderea dobinzilor la cardurile de credit emise de banca, Banca Comerciala Romana a lansat ofensiva pe piata imprumuturilor ipotecare si pentru terenuri. BCR a lansat un nou tip de credit pentru investitii imobiliare, in valuta, cu o dobinda fixa in primul an de rambursare sau in primii doi ani, in functie de optiunea beneficiarului. BCR cere ca unica garantie ipoteca pe casa sau teren.

La creditele acordate in euro dobinda este de 7%/an fixa in primul an de zile sau 8%/an fixa in primii doi ani de derulare a creditului. In cazul creditelor imobiliare in dolari, solicitantul poate opta pentru o dobinda fixa de 8% pentru primul an sau de 9% fixa pentru primii 2 ani. In cazul ambelor variante, indiferent de moneda in care se contracteaza creditul, dupa perioada cu dobinda fixa, banca va aplica dobinda variabila din acel moment pe care o practica la imprumuturile imobiliare si care este, in prezent, de 8,9% la euro, respectiv 9,4% la dolari. Noile tipuri de credite se acorda pe o perioada de 25 de ani, iar avansul cerut este de 25%.

Atentie la comisioane

Dobinzile la creditele imobiliare sau ipotecare sint in scadere, ceea ce este o veste buna, iar concurenta pe acest segment la va duce probabil si mai jos. Aceeasi concurenta va face si ca ofertele sa fie apropiate sub raportul costurilor pentru clienti. Insa, pentru a alege cea mai convenabila varianta de finantare este necesara o analiza atenta a comisioanelor percepute, care difera mult de la banca la banca.



Citeste si