16 Februarie 2006

Dobanzile nu scad, dar costurile cresc

Desi par in scadere continua si accentuata, costurile creditelor pentru locuinte sunt totusi departe de a fi foarte ieftine. Reducerile au fost operate in special pe nivelul dobanzii afisate de banca, dar, per total, costurile ar putea creste in perioada urmatoare.

Banca centrala a decis recent cresterea dobanzii de politica monetara. Decizia a surprins atat bancherii, cat si analistii financiari, parand usor contradictorie fata de politica dusa pana acum de BNR. Parerile bancherilor sunt impartite vizavi de reactia pietei la aceste masuri. Daca pe zona de depozite bancare toata lumea se asteapta ca dobanzile sa creasca (timid ele oricum s-au conturat pe aceasta tendinta), pe zona de credite, datorita competitiei, dobanzile s-ar putea sa ramana la nivelul actual. Pentru bancile care nu au apucat inca sa-si reduca dobanda la creditul ipotecar/imobiliar, decizia bancii centrale de a ridica dobanda si de a majora rezervele minime obligatorii in valuta a determinat o revizuire a politicii comerciale si de marketing. Deciziile lor nu vor intarzia sa apara insa, goana dupa clienti obligand bancile sa faca adevarate slalomuri printre campaniile de marketing.

Cu toate scaderile operate de piata pe acest tip de credite, trebuie sa ne uitam la dobanda efectiva. Eu vad o tendinta de crestere a acesteia, mai ales in contextul masurilor BNR.
Dan Pascariu, presedinte HVBC

La ora actuala, este cert ca bancile comerciale care au apucat sa coboare dobanzile la niveluri de 7% sau chiar mai jos nu vor aplica o majorare a acestora, in ciuda masurilor luate de BNR. In schimb, comisioanele, care oricum ajung sa fie cunoscute doar in momentul solicitarii creditului, ar putea cunoaste o usoara crestere, de 0,2%-0,5%.



Citeste si