1 Noiembrie 2011

Infiintarea unei banci-punte: Trebuie vazut cine va suporta pierderile



Infiintarea unei “banci-punte” de catre Banca Nationala a Romaniei este o masura utila, in conditiile in care peste tot lume apar surprize in sistemul financiar, dar ramane de vazut cine va suporta eventualele pierderi, spun analistii consultati de Wall-Street.ro.

“Speram ca aceasta banca-punte sa nu fie necesara, dar stiti cum se spune, paza buna, trece primejdia rea. In primul rand, trebuie sa stim mai multe detalii legate de functionarea acestei institutii, daca va prelua gestiunea sau proprietatea bancilor aflate in dificultate. Totodata, trebuie vazut cine va pune banii pentru functionarea unei banci-punte si cine va suporta eventualele pierderi”, a precizat analistul economic, Aurelian Dochia.

O banca-punte (bridge-bank) reprezinta o institutie financiara temporara, care ofera servicii complete, fiind autorizata si supravegheata de BNR cu scopul de a facilita vanzarea sa integrala sau partiala.

“Avand in vedere ca masura face parte dintr-o discutie cu Fondul Monetar International (FMI), inclin sa cred ca este o masura preventive, pe care Fondul o va aplica si in alte tari”, a completat Dochia.

Potrivit FMI, Romania este deosebit de vulnerabila la incertitudinile din ce in ce mai mari din sectorul bancar din alte parti ale Europei, intrucat are un sector bancar controlat de banci straine in proportie de 80% (inclusiv de banci din periferia zonei euro).

„Mai buna monitorizare a fluxurilor din sectorul bancar ar trebui cuplata cu planurile detaliate pentru situatii de urgenta pentru orice probleme aparute in sectorul bancar national, precum si pentru posibilele situatii de contagiune din zona euro. Autoritatile trebuie sa continue sa elaboreze proceduri de utilizare noilor competente de inchidere a bancilor, pentru a fi pe deplin pregatite in eventualitatea in care o banca s-ar confrunta cu probleme. In acest sens, angajamentul asumat recent de a asigura un mecanism legal de efectuare a activitatilor de bridge banking este cu deosebire binevenit”, se arata in ultimul raport al misiunii FMI in Romania.

Fondul mai zice ca autoritatile locale trebuie sa fie in continuare vigilente la orice dificultatiile ce ar putea aparea la bancile nationale mici.

„BNR intotdeauna a zis ca are intregul arsenal la dispozitie, deci aceasta masura reprezinta doar una armele din portofoliu. Banca-punte va fi mai degraba o facilitate, decat o entitate. Modelul a functionat bine in SUA acum doi ani si jumatate. Tocmai termenul punte inseamna gasirea unor solutii temporare”, a declarat secretarul general al CFA Romania, Adrian Mitroi.

Banca centrala va definitiva in cursul acestei luni normele de functionare ale „bancii-punte”.



Citeste si