22 Noiembrie 2011

Croitoru, BNR: Centrele de extragere de rente au slabit economisirea. Perspectivele oamenilor s-au pierdut



Amanarea reformelor structurale din ultimii 20 de ani a mentinut foarte multe centre de extragere de rente din economie, care au inlocuit un obiectiv care ar fi dus la cresterea economiilor, respectiv maximizarea veniturilor pe locuitor, a precizat, intr-un interviu acordat Wall-Street.ro, consilierul guvernatorului BNR, Lucian Croitoru.

Slaba economisire interna reprezinta unul dintre motive pentru care cresterea economica este inca dependenta de capitalurile straine, dar si principala cauza pentru care oferta bancilor de credite pe termen lung in lei este relativ redusa.

“Poti sa economisesti daca ai un venit suficient de mare care sa iti asigure nevoile primare. Abia dupa aceea te gandesti sa economisesti pentru diverse scopuri. In bugetul romanilor ponderea cheltuielilor de subzistenta este destul de mare, ceea ce inseamna ca nu ramane destul loc pentru economisire. Intrebarea este de ce dupa 20 de ani suntem in aceasta postura? Iar eu va raspund ca timp de 20 de ani am amanat reforme structurale strict necesare”, a explicat Lucian Croitoru.

Consilierul guvernatorului BNR spune ca in Romania privatizarile s-au facut cu intarziere, iar oamenii au ramas in intreprinderi pierzand perspectiva de a se muta intr-un sector viabil atunci cand” erau tineri, cand aveau energia necesara si se puteau adapta la noi conditii”.

“Amanarea de reforme a mentinut foarte multe centre de extragere de rente din economie. Extragerea de rente favorizeaza niste grupuri si nu societatea. Daca am fi avut o baza mai mare de economisire, astazi am fi avut o capacitate mult mai mare de a lupta cu criza”, a mentionat Croitoru.

Prudenta la nivelul deficitului bugetar

Consilierul guvernatorului BNR, Lucian Croitoru, a adaugat ca la inceputul acestui an, date fiind conditiile economice interne si externe,un deficit de 3% din PIB parea optim, insa criza datoriilor suverane a schimbat acesti parametrii.

“Acum, incertitudinea este la niveluri foarte inalte, iar increderea este la niveluri foarte scazute in foarte multe tari. Aceasta face sa scada nivelul optim al deficitului bugetar care, in mod concomitent, maximizeaza cresterea economica si minimizeaza riscurile privind sustenabilitatea datoriei publice.De aceea s-a adoptat o tinta de 1,9 la suta pentru deficitul bugetar pe anul 2012. Daca se schimba conditiile externe, atunci se schimba si nivelul deficitului bugetar care asigura optimizarea amintita”, a punctat Croitoru.

Potrivit declaratiilor presedintelui Basescu, deficitul bugetar va fi construit pentru 2012 la un nivel de 1,9% din PIB, cu o marja de pana la 2,5% din PIB.



Citeste si