23 Noiembrie 2011

Pascariu, UniCredit: Niciun domeniu nu va mai creste in NOUA ECONOMIE ca in 2006-2008



Noua economie nu se va mai baza pe consum exacerbat ca in anii trecuti, este de parere Dan Pascariu, presedintele Consiliului de Supraveghere al UniCredit Tiriac Bank, care considera ca in niciun domeniu nu se vor mai inregistra ratele de crestere din perioada 2006-2008.

„In Romania, numai alimentele reprezinta 50% din cosul zilnic. Atunci cand intervin situatii dramatice preturile la alimente cresc, leul se depreciaza, exista o stare de incertitudine, iar oamenii incep sa faca economii peste tot. Dar, in conditiile in care, de exemplu, in Germania alimentele reprezinta 8-9% din cosul de consum, situatia nu este la fel de dramatica. Am avut o perioada cand cresterea consumului a fost exacerbata, oamenii traiau pe credit. Lucrurile s-au schimbat si se vor schimba, nu vom mai vedea ratele de crestere din anii 2006-2008 absolut in niciun domeniu”, a precizat Pascariu.

El spune ca dupa trei ani de criza, cateva aspecte ale sistemului bancar devin esentiale – capitalizarea, lichiditatea si modelul de business.

Oficialul spune ca bancile se afla in aceasta perioada intr-o situatie in care intreaba ce este de facut, intrucat, pe de o parte, ele trebuie sa-si majoreze capitalul, iar, pe de alta parte, lichiditatea este tot mai scumpa. Presedintele Consiliului de Supraveghere al UniCredit Tiriac Bank considera ca institutiile de credit vor opta pentru reducerea bilanturilor, deoarece nevoia de capital este data de marimea bilantului total.

“Daca luam o formula extrem de simpla – ai 100 miliarde euro bilant, iti trebuie circa 10 miliarde euro capital, un raport de 1 la 10. Daca in urma testelor de stres care s-au facut, a ceea ce s-a intamplat cu Grecia si ce se poate intampla cu Italia, autoritatiile de supraveghere ajung la concluzia ca un anumit numar de banci trebuie sa-si majoreze capitalul, imaginati-va ca in cazul in care toate se vor inghesui pe piata in acelasi timp, iar actionarii nu au de unde sa vina cu bani, ce vor face? Isi vor reduce bilanturile”, a adaugat Pascariu.

Potrivit primelor estimari, bancile din Europa ar putea vinde active totale cuprinse intre 1.000 si 3.000 miliarde euro pentru a-si consolida capitalul.



Citeste si