5 Decembrie 2011

FGDB: In unele tari, infiintarea unei banci-punte este rezervata doar bancilor de importanta sistemica



Un avantaj al infiintarii unei banci-punte il reprezinta faptul ca permite autoritatii responsabile de implementarea masurii de stabilizare sa actioneze rapid atunci cand este necesara conservarea valorii unei banci care are probleme serioase, dar nu iremediabile, se arata intr-un studiu realizat de Fondul de Garantare a Depozitelor in Sistemul Bancar (FGDB).

Potrivit institutiei, aceasta tranzactie nu are ca scop salvarea unei banci care nu are o valoare reala, pentru astfel de cazui optiunea potrivita fiind lichidarea.

„In unele tari, optiunea de creare a unei banci-punte este rezervata doar bancilor de importanta sistemica”, conform studiului FGDB.

Banca-punte are ca actionar unic Fondul de Garantare a Depozitelor in Sistemul Bancar.

Administrarea institutiei se va face in sistem dualist. Membrii directoratului sunt desemnati de Banca Nationala a Romaniei dintre persoanele cu expertiza si experienta recunoscute in domeniul bancar, iar atributiile consiliului de supraveghere vor fi exercitate de FGDB.

Finantarea bancii-punte este asigurata din resursele private ale FGDB. Totodata, Fondul poate acorda imprumuturi Fondului, conditiile de acordare si rambursare fiind stabilite prin hotarare de guvern.



Citeste si