9 Aprilie 2012

Liber la bancheri! BNR lasa fondurile de investitii sa cumpere banci



Tranzactia de saptamana trecuta, prin care americanii de la PineBridge Investments au cumparat MKB Romexterra Bank, deschide drumul fondurilor de investitii ca actionari majoritari in cadrul institutiilor de credit romanesti.

Aceasta practica nu era agreata de catre BNR, banca centrala preferand stabilitatea investitorii strategici in dauna unor exit-uri pe termen mediu din partea fondurilor de investitii.

Dar, intrucat piata de fuziuni si achizitii a fost inghetata in ultimii trei ani, oficialii BNR au devenit mai permisivi in acceptarea fondurilor de investitii in actionariatul bancilor, decat ca Banca Nationala sa preia institutia de credit cu probleme.

Pentru aceste situatii, BNR a infiintat anul trecut o banca-punte (bridge-bank), care reprezinta o institutie financiara temporara, cu servicii complete, fiind autorizata si supravegheata de banca centrala cu scopul de a facilita vanzarea sa integrala sau partiala.

„Noi am fost mereu deschisi pentru a intra in actionariatul bancilor locale, dar decizia depinde de ce finantari vrei sa ataci. BNR s-a impotrivit pana acum in mod cert acestor achizitii, pentru ca un fond de investitii nu poate sa garanteze resurse nelimitate pentru banci. Eu, daca as fi in locul lor, as fi mult mai permisiv, deoarece este mai bine ca un fond de investitii sa preia o banca cu probleme, decat ca acest lucru sa fie realizat de BNR. Orice fond de investitii care cumpara o banca usureaza sarcina bancii centrale”, a mentionat Cristian Nacu (foto), partener la fondul de investitii Enterprise Investors.

Faptul ca Banca Nationala a fost reticenta in privinta fondurilor de investitii a fost observat in momentul in care Horia Manda, managing partner la Axxess Capital, a vrut sa obtina licenta bancara pentru Patria Credit (fosta Capa Finance).

Institutia financiara nebancara are ca actionari fondurile de investitii administrate de Axxess Capital - Romanian-American Enterprise Fund (RAEF) si Balkan Accession Fund (BAF). Desi parea sigura acordarea licentei, BNR a renuntat, cel mai probabil pe motive legate de perioada in care fondurile de investitii vor ramane in actionariatul bancii.

„Fondurile de investitii nu au detinut banci din Romania. Aceasta este o noua tendinta pe piata noastra bancara. In trecut, BNR era mult mai reticenta cu astfel de tranzactii, intrucat banca centrala era mai degraba interesata de investitori strategici care sa dezvolte un business pe termen lung”, a precizat Ioana Filipescu (foto), managing director la Raiffeisen Investment Romania.

Inclusiv despre Banca Carpatica s-a vorbit ca fondul britanic de investitii AnaCap ar fi interesat de cumpararea actiunilor detinute de proprietarul bancii, Ilie Carabulea.

Carpatica a inceput in ianuarie 2010 o reoganizare a afacerilor, printr-o potentare a liniilor de business, o optimizare a retelei, dar si o centralizare a activitatiilor bancii.

Banca a ajuns, in ultimii trei ani, de la o retea de aproape 200 de unitati la 155 de sucursale in prezent. Din 1.900 de salariati, au mai ramas sub 1.400 de angajati, iar 75% din managerii sucursalelor au fost schimbati.

Termenii acordului dintre MKB Romexterra Bank si PineBridge Investments nu au fost facuti publici, acestia cuprinzand conditii standard de finalizare a tranzactiei, inclusiv aprobarea acesteia de catre Banca Nationala a Romaniei si Consiliul Concurentei.

Seful diviziei Central and Eastern Europe Private Equity la PineBridge Investments, Pierre Mellinger, a spus ca obiectivul companiei este de a crea un grup bancar de succes, cu pozitie importanta pe piata din Europa de Sud-Est, prin achizitii si consolidari de institutii de credit de mici dimensiuni in regiune.

„Intrucat majoritatea bancilor din Romania si-au redus drastic creditarea, consideram ca oferirea de credite unui grup select de companii mici si mijlocii poate fi o afacere de succes. Cu o baza solida a capitalului, o echipa de conducere cu experienta si sprijinul financiar puternic al actionarilor, Romexterra se afla intr-o pozitie deosebita de a sustine economia Romaniei si de a functiona ca un catalizator al cresterii economice", a aratat Mellinger.

„Exista fonduri de investitii familiarizate cu sectorul bancar si care probabil se uita la unele banci. Anumite grupuri bancare se retrag de pe piata si este de dorit gasirea unui cumparator. In prezent, este o perioada mai dificila pentru piata bancara, dar intr-un an sau doi situatia ar putea fi mai buna si vom vedea mai multe tranzactii”, a declarat Mihai Sfintescu, director de investitii in cadrul fondului de investitii 3TS Capital Partners.

MKB Romexterra Bank a fost infiintata in anul 1993 de catre mai multe companii de stat din domeniul energiei, iar in 2006 a fost preluata de grupul maghiar MKB. Banca are o retea formata din 47 de sucursale si mai mult de 600 de angajati.

Specialistii in fuziuni si achizitii spun ca aprobarea tranzactiei Nextebank-PineBridge reprezinta o piatra de hotar pentru sistemul bancar, pentru ca fondurile de investitii sunt printre putinii cumparatori interesati de bancile romanesti.



Citeste si