23 Martie 2006

Consultanta de investitii, pasiune azi, afacere maine

Dezvoltarea Bursei readuce speranta pentru un domeniu marginalizat pana acum
Cele 50 de milioane de euro pe zi ce vor fi tranzactionate la BVB, potrivit conducerii institutiei, mai devreme de 2011, vor atrage automat si o crestere a importantei serviciilor de consultanta financiara oferite investitorilor.

Pentru ca, la urma urmei, la asemenea sume tranzactionate jucatorii la Bursa nu prea isi mai permit sa mearga doar pe mana lor, pierderile potentiale fiind extrem de mari. In plus, o asemenea crestere a valorii tranzactiilor se face in mare masura pe seama investitorilor straini, mai obisnuiti decat cei autohtoni sa apeleze la servicii de consultanta.

Potentialul pietei de consultanta financiara se anunta, asadar, urias. Cu toate acestea, in momentul de fata nu exista decat doua companii acreditate de CNVM in acest domeniu. E drept, secondate de altele care practica, sub diverse forme, activitati asemanatoare si, mai ales, de firmele de brokeraj, si ele cu oferte de consiliere incluse, practic, in pretul serviciilor.

Consultanta in domeniul investitional pare a fi, insa, in Romania, mai mult un domeniu al viitorului. Deocamdata, rentabilitatea nu atinge cote fenomenale la companiile prezente deja pe piata. “In primul an de activitate, compania noastra a inregistrat pierderi, si abia in cel de-al doilea an a reusit sa se echilibreze financiar”, dezvaluie Iulian Panait, presedintele KTD Invest. “Publicul investitor este format, in mare parte, din persoane fizice romane, care nu au o cultura investitionala. In plus, detinand portofolii reduse ca dimensiuni, considera ca a plati comision de consultanta in plus fata de cel de brokeraj este o povara suplimentara nejustificata.

Este vorba, probabil, si de o anumita trasatura psihologica a romanului, care are tendinta sa creada ca se pricepe la toate (de la politica, sport, economie si pana la legislatie si bursa), chiar daca nu are pregatirea teoretica necesara si nici experienta practica in domeniile respective”, mai spune el. Prima companie de consultanta autorizata de CNVM pentru servicii specifice pietei de capital, Bucharest Equity Research Group, are in majoritate clienti institutionali, potrivit directorului Dan Barbulescu. Lucru care a ajutat-o sa incheie ultimii ani de fiecare data pe profit, chiar daca nu unul semnificativ.



Citeste si