23 Aprilie 2012

EFG Eurobank, actionarul Bancpost, a inregistrat in 2011 pierderi de 25,1 mil. euro



Grupul EFG Eurobank, actionarul majoritar al Bancpost si al altor companii din Romania, a inregistrat anul trecut in Romania pierderi de 25,1 milioane de euro, dupa un profit net de 15,8 milioane de euro in 2010, potrivit datelor publicate de grupul elen, scrie Mediafax.

Valoarea activelor din Romania a scazut cu 17,8%, de la 5,36 miliarde de euro la sfarsitul anului 2010 la 4,54 miliarde de euro.

Soldul imprumuturilor s-a redus cu 3%, de la 3,3 miliarde de euro in urma cu un an la 3,2 miliarde de euro. La sfarsitul lunii septembrie, acest sold era de 3,3 miliarde de euro.

Portofoliul depozitelor a scazut cu 2,76%, de la 1,86 miliarde de euro la 1,81 miliarde de euro. La sfarsitul lui septembrie, depozitele erau de 1,83 miliarde de euro.

Cheltuielile operationale au scazut cu 1,8%, de la 162,5 milioane de euro in 2010 la 159,6 milioane de euro.

Reteaua de unitati de retail a grupului in Romania a scazut de la 286 de unitati la sfarsitul lui 2010 la 265 de unitati.

In trimestrul al patrulea, EFG Eurobank a inregistrat in Romania pierderi de 16,9 milioane de euro, fata de un profit net de 1,8 milioane de euro in urma cu un an.

Marja neta din dobanzi s-a mentinut in trimestrul al patrulea la nivelul din trimestrul anterior,de 3,88%.

Pe piata romaneasca, EFG Eurobank controleaza Bancpost si mai multe companii, intre care EFG Retail Services IFN, EFG Eurobank Finance - Romania, EFG Eurobank Securities - Romania, EFG Eurobank Leasing, EFG Eurobank Property Services, EFG IT Shared Services, EFG Eurolife Asigurari Generale si EFG Eurolife Asigurari de Viata.

Grupul EFG Eurobank a inregistrat anul trecut pierderi de 5,5 miliarde de euro, din care 4,6 miliarde de euro in urma participarii la programul de restructurare a datoriilor Greciei si alte 856 milioane de euro in urma amortizarii fondului comercial. Grupul a avut pierderi operationale de 29 milioane de euro, rezultat considerat satisfacator de catre conducere, avand in vedere recesiunea grava din Grecia.

Bancile elene au intarziat raportarea rezultatelor financiare pentru anul trecut, pentru a putea evalua impactul participarii la programul de reducere a datoriilor guvernului grec catre detinatorii privati de obligatiuni. Bancile elene vor fi recapitalizate, din cauza pierderilor inregistrate, printr-un program al statului elen, cu finantare de la fondul de urgenta al zonei euro, dar si cu participarea actionarilor. Detaliile acestui program vor fi anuntate, cel mai probabil, dupa alegerile de pe 6 mai.

In cadrul celei mai mari restructurari de datorie suverana din istorie, prin care datoria Greciei a fost redusa cu 100 miliarde de euro, creditorii privati au acceptat pierderi de 53,5% din valoarea nominala a obligatiunilor. Daca sunt luate insa in calcul si dobanzile neincasate pentru obligatiunile preschimbate, precum si costurile prelungirii scadentei, pierderile reale se ridica la 74%.



Citeste si