24 Mai 2012

Isarescu, despre interventiile BNR asupra cursului: Am urmarit stabilitatea sistemului bancar



Dupa declansarea crizei financiare globale, leul a fost mai putin volatile decat zlotul sau forintul, interventiile BNR urmarind evitarea unei deprecieri excesive, de natura sa afecteze stabilitatea sistemului bancar si prevenirea unei deprecieri nesustenabile din perspectiva echilibrului extern, a precizat guvernatorul BNR, Mugur Isarescu.

Guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei a prezentat aceste aspecte in cadrul disertatiei cu tema “Politica monetara postcriza: Reconfigurarea obiectivelor si a instrumentelor”, sustinuta cu ocazia primirii titlului de Doctor Honoris Causa al Universitatii „Andrei Saguna” din Constanta.

Leul s-a depreciat in ultima luna cu 1,5% fata de euro, cursul de schimb fiind in prezent peste nivelul de 4,44 lei/euro. Stabilizarea zonei euro, un mediu politic linistit, privatizarile insotite de investitii straine, o crestere economica sanatoasa si o politica fiscala coerenta ar fi cinci masuri necesare pentru ca moneda nationala sa se intareasca in raport cu euro.
Politica monetara in Romania si in economiile dezvoltate Isarescu a aratat ca impactul crizei globale asupra Romaniei s-a manifestat preponderant indirect.

“Recesiunea economica a fost puternica, iar ajustarea deficitului de cont curent substantial. Sectorul financiar, neexpus la active toxice, si-a mentinut soliditatea, bancile neavand problem de solvabilitate, nefiind necesara acordarea de sprijin din fonduri publice pentru nicio banca”, a explicat guvernatorul BNR.

Acesta spune ca spre deosebire de situatia din unele economii dezvoltate, in Romania politica moneta a operat intr-un mediu marcat in mai mare masura de dificultati din sfera economiei reale decat de spectrul unei eventuale destabilizari a sistemului financiar.

Isarescu a adaugat ca abordarea “inflation first” (“mai intai trebuie redusa inflatia”) devina contraproductiva in conditiii de instabilitate financiara.

Orientarea politicii monetare nu este intotdeauna semnalata exclusiv de traiectoria ratei dobanzii-cheie, ci, in anumite circumstante, si de deciziile operationale ale bancii centrale (referitoare la nivelul lichiditatii sau la colateralul eligibil.

Guvernatorul BNR spune ca promovarea unei anumite flexibilitati tactice in conducerea politicii monetare ar diminua predictibilitatea acesteia, dar ar permite ca, atunci cand este cazul, considerentele de stabilitate financiara sa poata prevala asupra obiectivului de inflatie.



Citeste si