13 August 2012

Seful Erste: Avem doua piete problematice, Romania si Ungaria. Digitalizarea ne obliga sa ne revizuim produsele si reteaua



Seful Erste Bank, Andreas Treichl, spune, intr-un interviu acordat portfolio.hu, ca in prezent exista doua piete problematice, Romania si Ungaria, si ca digitalizarea din domeniul bancar impune schimbarea structurii produselor, preturilor si a retelei.

“In Ungaria suntem sub calcaiul guvernului, prin urmare, nu ne putem planifica obiective de crestere pe aceasta piata. In Romania ne-am dori sa cooperam cu statul in dezvoltarea infrastructurii”, a precizat Treichl.

Acesta se declara multumit de afacerile de pe segmentul corporate si investment banking, dar considera ca pe partea de persoane fizice sunt asteptate niste modificari semnificative.

“Aceste modificari nu sunt cauzate de procesele interne ale institutiei de credit, ci de digitalizarea care are loc la nivel mondial. Bankingul direct remodeleaza functionarea retelei de sucursale, in conditiile in care 90% din serviciile bancare pot fi accesate doar de pe telefonul mobil, fara a mai fi nevoie de o agentie. Astfel, adaptandu-ne la acest nou fenomen probabil ca ne vom modifica structura noastra de produse, practicile de stabilire a preturilor si reteaua”, a explicat seful Erste. Treichl, despre politicienii de la Budapesta: Lumea nu are nevoie de Ungaria, ci invers
Treichl a descris situatia din Ungaria ca fiind “foarte tensionata” si a adaugat ca “nimeni din strainatate nu intelege exact ceea ce se intampla pe aici”.

El a criticat guvernul pentru “comunicarea controversta”, spunand ca acest lucru nu este numai incomod pentru Ungaria, dar “afecteaza interesele intregii regiuni”.

“Cu cat te uiti mai departe la Europa Centrala si de Est, cu atat mai mult ti se pare ca o zona omogena. Foarte multi oameni considera evolutiile din Ungaria ca fiind probleme ale regiunii. Greselile unei tari umbresc eforturile altui stat din regiune”, a completat seful Erste.

“Este pacat, pentru ca Ungaria are o infrastructura buna si un potential geografic, care ii ofera multe avantaje”, a adaugat Treichl.

El lauda guvernul pentru ca a redat oamenilor sentimentul ca pot fi mandri de tara lor, dar a avetizat ca “tratarea investitorilor ca pe niste capitalisti nedoriti” provoaca pagube mari pentru tara.

“Lumea nu are nevoie de Ungaria, ci invers”, a mai spus Andreas Treichl.

Erste Group, actionarul majoritar al BCR, a inregistrat in primele sase luni un profit net dupa plata intereselor minoritare de 453,6 milioane euro, cu 12,9% sub castigul din perioada similara a anului trecut.

In raportul Erste, BCR figureaza pentru primul semestru cu o pierdere de 140,5 milioane euro, fata de 2,3 milioane euro in perioada similara a anului trecut. Rezultatul negativ a fost determinat in principal de majorarea provizioanelor de risc pentru imprumuturi si avansuri cu 62,8%, la 364,9 milioane euro, si de scaderea veniturilor din dobanzi, cu 19,9%, la 284,3 milioane euro.



Citeste si