21 August 2012

Finantele au respins ofertele bancilor pentru certificatele la un an



Ministerul Finantelor Publice (MFP) a respins toate ofertele primite de la bancile comerciale pentru certificatele cu scadenta la un an, considerand ca randamentul cerut de acestea este prea mare.

Ofertele bancilor au cumulat 864,2 milioane lei, iar valoarea indicativa era de 500 milioane lei.

Dealerii se asteptau ca bancile sa ceara un randament de circa 6,1% pentru astfel de titluri, apropiat de cel de pe piata secundara, in crestere semnificativa fata de cel platit la operatiunea de la inceputul lunii pentru aceeasi scadenta, de 5,66%.

Randamentele au crescut vizibi pe piata, dupa ce Trezoreria a acceptat sa plateasca, saptamana trecuta, un randament maxim de 6,15% prin certificate la opt luni. Totodata, costurile au fost impinse in sus si ca urmare a deciziilor BNR de a plafona imprumuturile la operatiunea repo.

Ministerul Finantelor Publice a programat pentru august vanzarea de titluri de stat pe piata interna de 2,5 miliarde de lei, cea mai mare parte din suma fiind planificata sa fie atrasa prin certificate de trezorerie.

In iulie Finantele au programat imprumuturi de 2,25 miliarde lei prin vanzarea de titluri de stat pe piata interna, insa au atras doar 1,57 miliarde lei, in conditiile in care randamentele cerute au crescut, ca urmare a situatiei incordate de pe pietele financiare europene, a structurii lichiditatilor din sistemul bancar si tensiunilor politice din Romania.

Ministerul Finantelor a atras in acest an 38,93 miliarde lei pe piata locala. La aceasta suma se adauga imprumuturi de 2,25 miliarde dolari prin emisiuni de titluri pe piata SUA.

Randamentele au scazut treptat de la inceputul anului pana in aprilie, pe fondul reducerii ratei dobanzii de politica monetara de catre BNR, iar Finantele si-au asigurat in acea perioada un surplus de lichiditate confortabil.

Acest trend s-a oprit insa in luna mai, cand BNR a decis sa intrerupa ciclul de reducere a ratei de politica monetara din cauza schimbarilor politice din Romania, care s-au suprapus pe intensificarea temerilor investitorilor cu privire la viitorul zonei euro.



Citeste si