24 August 2012

Finantele au respins ofertele bancilor pentru obligatiuni cu scadenta in 2016



Ministerul Finantelor Publice (MFP) a respins toate ofertele primite de la bancile comerciale pentru obligatiuni cu scadenta in ianuarie 2016, considerand ca randamentul cerut este prea ridicat, aceasta fiind a treia licitatie incheiata fara succes in luna august, conform Mediafax.

Valoarea indicativa a operatiunii a fost de 200 milioane de lei, iar bancile au subscris titluri de 513,8 milioane lei.

Trezoreria a respins si luni ofertele bancilor pentru certificatele cu scadenta la un an, iar la inceputul saptamanii trecute a refuzat ofertele pentru obligatiunile cu maturitatea la doi ani.

Potrivit dealerilor, Ministerul Finantelor Publice s-a imprumutat frecvent in ultima perioada de pe piata interbancara.

Dobanzile practicate de banci pe piata monetara pentru depozitele cu scadenta la o zi au urcat joi pana la rata de facilitate de credite a BNR (Lombard), de 9,25%, chiar in ultima zi de constituire a rezervelor minime obligatorii, in conditiile in care Ministerul Finantelor avea programata o emisiune de titluri scadente la patru ani.

Potrivit dealerilor deficitul de lei a fost cauzat si de plafonarile recente impuse de BNR la sumele pe care le imprumuta bancilor prin operatiuni repo (unde dobanda este egala cu rata de politica monetara, de 5,25% pe an), precum si de frecventele imprumuturi solicitate de Finante.

Ulterior, randamentele la plasamentele cu scadenta la o zi au coborat usor, in intervalul 6-8%.

Randamentul platit de Ministerul Finantelor la licitatia din iulie pentru obligatiunile cu scadenta in ianuarie 2016 a fost de 6,41%, iar joi pe piata secundara aceastea erau cotate la 6,5%, potrivit dealerilor.

Ministerul Finantelor Publice a programat pentru august vanzarea de titluri de stat pe piata interna de 2,5 miliarde de lei, cea mai mare parte din suma fiind planificata sa fie atrasa prin certificate de trezorerie.

Joi a fost ultima licitatie programata in acesta luna, administratorii datoriei pubilce atragand doar 1,4 miliarde lei in luna august, prin certificate la opt luni si un an, la celelalte trei licitatii Ministerul Finantelor refuzand ofertele bancilor.

Ministerul Finantelor a atras in acest an 38,93 miliarde lei pe piata locala. La aceasta suma se adauga imprumuturi de 2,25 miliarde dolari prin emisiuni de titluri pe piata SUA.

Randamentele au scazut treptat de la inceputul anului pana in aprilie, pe fondul reducerii ratei dobanzii de politica monetara de catre BNR, iar Finantele si-au asigurat in acea perioada un surplus de lichiditate confortabil.

Acest trend s-a oprit insa in luna mai, cand BNR a decis sa intrerupa ciclul de reducere a ratei de politica monetara din cauza schimbarilor politice din Romania, care s-au suprapus pe intensificarea temerilor investitorilor cu privire la viitorul zonei euro.



Citeste si