23 Octombrie 2012

Finantele au imprumutat 421 mil. euro de pe piata locala



Ministerul Finantelor Publice a imprumutat luni 421,5 milioane euro de pe piata locala prin vanzarea de obligatiuni de stat in valuta cu scadenta in iulie 2015, suma de aproape trei ori mai mare decat valoarea indicativa, la un randament mediu fiind de 3,76% pe an.

Subscrierile au insumat 566,4 milioane de euro, iar valoarea indicativa a operatiunii era de 150 milioane lei. Randamentul maxim acceptat a fost de 3,8%.

Pe piata interna, cea mai recenta licitatie pentru vanzarea de titluri in euro a avut loc in iulie 2011, cand Finantele au vandut titluri din aceeasi emisiune, in suma de 462,6 milioane euro, la un randament de 4,85%.

Pe piata externa insa, Ministerul Finantelor a atras in septembrie 750 milioane de euro prin redeschiderea emisiunii de obligatiuni denominate in euro cu maturitatea in iunie 2018, la un randament de 5,1 %.

La inceputul lunii noiembrie, va ajunge la maturitate o emisiune de obligatiuni denominate in valuta de 793,8 milioane euro. Economistiii ING Bank spun ca licitatia de luni ar putea oferi un indiciu pentru rezultatul unei potentiale refinantari a titlurilor de stat scadente in noiembrie.

Pentru luna octombrie, Finantele au planificat operatiuni de 4,15 miliarde de lei prin vanzarea de titluri de stat, plus cele 150 milioane euro prin redeschiderea emisiunii scadente in iulie 2015.

Ministerul Finantelor a imprumutat in acest an 46,4 miliarde lei din piata locala. La aceasta suma se adauga suma de 421,5 milioane de euro atrasa luni, cele 750 milioane euro imprumutate la inceputul lunii septembrie de pe pietele externe si 2,25 miliarde dolari prin emisiuni de titluri pe piata SUA.

Randamentele au scazut treptat de la inceputul anului pana in aprilie, pe fondul reducerii ratei dobanzii de politica monetara de catre BNR, iar Finantele si-au asigurat in acea perioada un surplus de lichiditate confortabil.

Trendul s-a oprit insa in luna mai, cand BNR a decis sa intrerupa ciclul de taieri de dobanda din cauza schimbarilor politice din Romania, care s-au suprapus pe intensificarea temerilor investitorilor cu privire la viitorul zonei euro.



Citeste si