28 Noiembrie 2012

Ce-si doresc investitorii straini de la viitorul Guvern



Guvernul ar trebui sa fie un bun administrator, sa colecteze taxele mai efiecient si sa-si plateasca la timp facturile pe care le are de achitat, a declarat presedintele presedintelui Consiliului Investitorilor Straini (CIS), Steven van Groningen, in cadrul unei intalniri organizate de Camera de Comert Romano-Britanica.

“Statul nu trebuie sa mai intarzie cu platile. Vad clienti ai banci (Raiffeisen Bank – n.r.) din administratie sau de la companiile de stat care au probleme la plata creditelor pentru ca nu isi primesc salariile la timp. Trebuie sa schimbam modul in care tara este condusa, in care se realizeaza legislatia, daca vrem sa avem crestere economica si investitii straine. Uneori ma intreb daca asta ne dorim”, a mentionat Steven van Groningen, care este si presedintele Raiffeisen Bank.

El a precizat ca executivul trebuie sa fie si un „project manager mai bun”, in conditiile in care in Romania exista 40.000 de proiecte bugetare de investitii neterminate.

Presedintele CIS spune ca statul nu exceleaza la capitolul predictibilitate si ca legile se adopta mai ales prin ordonante de urgenta.

„Nu exista comunicare intre partide si mediul de afaceri. Totodata, trebuie sa existe si o perioada clara de implementare a legilor. Aceste sfaturi sunt pentru orice guvern vom avea”, a explicat Steven van Groningen.

El a aratat ca astazi se va intalni alaturi de membrii CIS atat cu premierul Victor Ponta, cat si cu Vasile Blaga si Adriean Videanu, pentru a discuta despre aceste indemnuri. Van Groningen a subliniat ca intrevederile nu vor avea loc in acelasi timp.

Presedintele CIS a adaugat ca Romania nu este buna la „a face ceea ce zice” si ca trebuie sa existe un mix intre mesajele pe care tara le transmite pe plan extern si rezultate.

CIS are in prezent 130 de companii membre ale caror investitii cumulate depasesc 40 de miliarde de euro, reprezentand aproximativ doua treimi din totalul investitiilor straine directe realizate din anul 1990. Contributia la Produsul Intern Brut al acestor companii cu capital strain care activeaza in Romania este estimata de statisticile oficiale la aproximativ 33,4%.



Citeste si