12 Mai 2006

In februarie leul a cunoscut cea mai puternica apreciere din ultimul an

Cresterea vanzarilor nete de devize efectuate de catre nerezidenti pe fondul cresterii atractivitatii plasamentelor pe termen scurt in moneda nationala, alaturi de suplimentarea cererii excedentare de valuta formulate de rezidenti, a dus la cea mai consistenta apreciere a monedei nationale in ultimele 12 luni, potrivit buletinului lunar emis de Banca Nationala a Romaniei (BNR).
       
BNR a majorat rata dobanzii de politica monetara la 8,5 procente, pe fondul necesitatii temperarii cererii agregate, respectiv in vederea atenuarii impactului socurilor ofertei.
       
De asemenea, banca centrala a majorat la 40 la suta rata rezervelor minime obligatorii aferente pasivelor in valuta ale institutiilor de credit, incepand cu 24 martie 2006.
       
La nivelul lunii februarie, fluxul mediu zilnic al depozitelor atrase de banca centrala s-a majorat cu 23,9 la suta fata de ianuarie, ajungand la 47,7 la suta din soldul mediu zilnic al plasamentelor institutiilor de credit la BNR.
       
Parametrii de cantitate si pret ai pietei interbancare au inregistrat fluctuatii ample, cu precadere in a doua parte a lunii februarie.
       
Rata medie a dobanzii la tranzactiile cu depozite interbanci s-a majorat cu 3,7 puncte procentuale, reducandu-si diferenta fata de rata dobanzii de politica monetara la 4 puncte de baza.
       
Ratele dobanzilor la banci pentru clientii nebancari si-au mentinut traiectoriile divergente.
       
Rata dobanzilor pe piata monetara aferente depozitelor nou constituite de clientii bancari a ajuns la 5 la suta, in timp ce rata medie a dobanzilor la creditele noi a scazut la 12,4 la suta, desi ritmul de descrestere este mult mai lent ca in lunile anterioare.



Citeste si