16 Mai 2006

Leul mai are loc de apreciere

Leul tare e inca slab? Desi de la inceputul anului pina in prezent evolutia cursului de schimb al leului arata o moneda in apreciere continua, calculele FMI spun ca moneda e inca subevaluata. Este leul prea tare in raport cu principalele valute, euro si dolarul, sau mai e loc de apreciere? Sint voci care sustin ca de la inceputul anului si pina in prezent leul s-a apreciat fata de euro si dolar ca nici o alta moneda din lume.

Apreciere continua?

De la inceputul anului, leul s-a apreciat puternic, evolutia cursului stabilit pe piata valutara interbancara arata ca moneda nationala s-a intarit cu 5,3% in termeni nominali. Potrivit dlui Liviu Voinea, de la Grupul de Economie Aplicata (GEA), exista o statistica conform careia leul se afla pe primul loc intre toate celelalte monede din lume ca ritm de apreciere fata de euro si dolar. Recentul raport de evaluare al Fondului Monetar International al economiei romanesti ajunge insa la concluzia ca, in pofida acestei aprecieri rapide, mai este loc pentru intarirea leului pe fondul apropierii de standardele de viata din Uniunea Europeana si al intrarilor substantiale de capital strain. Profesorul de economie Daniel Daianu sustine ca aprecierile FMI trebuie privite nuantat si puse in corelatie cu evolutia productivitatii muncii. „Economia da semne ca gifiie. In opinia mea, leul nu se poate aprecia mult timp fara cistiguri de productivitate. Pe noi ne paste acest pericol, ca la un moment dat deficitele sa-si spuna cuvintul si sa avem o depreciere cu impact inflationist.“

Erodare de competitivitate

Potrivit calculelor FMI, recenta apreciere a leului insotita de o crestere puternica a cistigurilor salariale si un ritm mai scazut al cresterii productivitatii muncii au condus la o erodare a profitabilitatii si competitivitatii companiilor. FMI apreciaza ca Romania a beneficiat de costul ieftin al fortei de munca raportat la cel din alte economii din tranzitie si arata ca, in pofida cresterilor salariale din ultimul timp, aceste salarii ramin relativ scazute.



Citeste si