16 Mai 2006

Banii se 'odihnesc' mai bine intr-un cont de depozit

In acest fel, dobanda pe care o vei primi la final va fi ceva mai mare decat daca ai fi economisit pe 12 luni si ai fi prelungit apoi depozitul. In plus, exista si metode de a te proteja de retragerile neprevazute

Economiile romanilor poposesc din ce in ce mai mult in seifurile bancilor. Daca in urma cu 2-3 ani perioada medie pe care era constituit un depozit bancar era de aproximativ o luna, acum ea este de peste 3 luni. Predictibilitatea din ce in ce mai mare a economiei romanesti, dar si scaderea dobanzilor in pas cu inflatia, cu care sunt bonificate economiile populatiei sunt principalele motive ale acestei atitudini. Este stiut de altfel ca dobanzile la depozitele bancare sunt cu atat mai atractive cu cat creste perioada pe care acestea "o petrec" in seifurile bancare. La cele constituite pe termene mai scurte (1-6 luni) s-a ajuns chiar ca dobanda sa nu acopere in anumite situatii rata lunara a inflatiei.

Nu este de mirare ca, in aceste conditii, bancile au propus clientilor lor perioade din ce in ce mai mari pentru pastrarea economiilor si, in consecinta, dobanzi pe masura. Majoritatea bancilor din Romania care lucreaza preponderent cu clientii persoane fizice si-au adaugat in portofoliu oferte de economisire ce se intind pe un an si jumatate-trei ani.

La o prima vedere se poate observa ca diferentele de dobanda dintre depozitele constituite pe termen de un an si cele pe un an si jumatate sau doi ani, la aceeasi banca sunt de 0-1 puncte procentuale.

Cum comisionul de retragere este de 0,3-0,5%, o astfel de diferenta poate sa faca deosebirea intre un plasament sau altul, din punctul de vedere al profitabilitatii. Economisind la o banca ce ofera o dobanda buna si un comision de retragere mic, putem obtine un plus de castig de 10% (0,75% dintr-o dobanda de 7,5% reprezinta tocmai acel procent de 10% de care pomeneam).



Citeste si