20 Martie 2013

De unde sa-si revina economia? 80.000 de firme ar putea intra in insolventa si aproape 400.000 de angajati vor fi afectati



Peste 80.000 de microintreprinderi au un management defectuos al riscului de credit commercial, avand astfel o probabilitate foarte mare de a intra in insolventa, arata un studiu realizat de Coface.

Cifra de afaceri medie a acestor firme este de 253.000 lei, iar gradul de acoperire a datoriilor prin cifra de afaceri este de 56%. Totodata, rata profitului net este negativa, de -11,9%, nivelul de indatorare totalizeaza 103%, in timp ce durata medie de incasare a creantelor este de 153 zile.

“In Romania exista 600.000 de companii, din care 400.000 sunt microintreprinderi cu activitate. Din acestea 20% au o politica de managementului a riscului precara si pot intra cu usurinta in insolventa. Cati salariati sunt afectati? Pai luati o medie de 5 angajati per firma si o sa vedeti”, a precizat directorul general al Coface Romania, Constantin Coman. “2013 nu aduce vesti bune pentru microintreprinderi, mai ales din punct de vedere fiscal. Anul trecut, numarul firmelor nou inmatriculate a avansat cu 2%, in timp ce societatile intrate in insolventa au inregistrat un ritm de crestere de 14%”.

Practic, daca 80.000 de firme sunt "pe buza" insolventei, iar acestea au in medie 5 angajati, atunci 400.000 de oameni ar putea fi afectati de o eventuala intrare in incapacitate de plata a societatilor unde lucreaza.

Coman spune ca in 2012 peste 50% din companii au solicitat singure insolventa, contrar evolutiilor din ultimii ani. De altfel, numarul microintreprinderilor intrate in incapacitate de plata in 2011 si 2012 a inregistrat un avans mediu de anul de 14,5%, comparativ cu o crestere de 10% raportata la nivelul intregii economii.

Durata medie de activitate a unei microintreprinderi insolvente a scazut de la 9 ani in 2010, la 7 ani anul trecut. Se observa degradarea indicatorilor financiari pentru microintreprinderile intrare in insolventa in ultimii 3 ani – acestea prezentand un grad de capitalizare negativ, o crestere a supraindatorarii si o adancire a pierderilor”, a aratat Coman.

Conform Legii 346/2004, privind clasificarea intreprinderilor mici si mijlocii (IMM) din Romania, prin microintreprindere se intelege o entitate cu pana la 9 salariati si care realizeaza o cifra de afaceri anuala neta sau detin active totale de pana la 2 milioane euro.

Potrivit Coface, sectorul IMM genereaza doua treimi din numarul locurilor de munca si peste jumatate din valoarea adaugata din economia romaneasca. Totodata, 70% din soldul creditelor acordate companiilor de catre sistemul bancar este directionat catre IMM-uri (85 miliarde lei din 120 miliarde lei).
Coface a lansat 2 noi produse pentru firmele mici si mijlocii
Coface a lansat 2 noi produse destinate IMM-urilor, o asigurare de credit si un serviciu online ce prezinta informatii despre orice companie din Romania.

Prin asigurarea de credit, o firma poate beneficia de servicii de credit management, respectiv o analiza a cumparatorilor, monitorizarea comportamentului de plata sau servicii de colectare a creantelor neincasate. De asemenea, in cazul aparitiei unei pierderi clientul va fi despagubit cu 85% din suma pierderii.

O astfel de asigurare costa intre 3.500 si 16.000 euro, iar Coface tinteste firmele cu cifra de afaceri intre 3 milioane lei si 20 milioane lei cu aceste produs. Compania estimeaza ca va incheia intre 50 si 100 de contracte de asigurare de credit in 2013.



Citeste si