28 Martie 2013

Vrei sa mai prinzi Prima Casa? Afla ce fonduri mai sunt disponibile



Valoarea finantarilor acordate prin programul "Prima Casa" a ajuns la 3,18 miliarde de euro, pentru 87.000 de beneficiari, rata de default fiind in prezent de 0,1%, iar pentru acest an mai sunt disponibile fonduri in valoare de 572 milioane de euro, potrivit datelor Fondului de Garantare.

In 2013 au fost depuse 6.000 de cereri, valoarea finantarii fiind de 210 milioane de euro. In 2012 cererile depuse au totalizat 1,01 miliarde de euro, pentru 27.000 de dosare, conform datelor prezentate miercuri de Irina Constantinescu, director coordonator Fondul National de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri (FNGCIMM), informeaza Mediafax.

"La ritmul in care se acorda garantiile suma ar ajunge pentru tot acest an. Toate bancile care solicita suplimentarea banilor primesc bani in functie de ritmul creditarii. Daca se vor mentine aceleasi conditii banii vor ajunge pentru tot anul. Suma de 572 milioane de euro reprezinta fonduri alocate deja bancilor", a declarat Constantinescu, la o conferinta pe teme imobiliare.

Ea a aratat ca Fondul primeste circa 100 de dosare pe zi.

Referindu-se la posibilitatea modificarii programului "Prima Casa" in "Noua Casa", Constantinescu a aratat ca Fondul a recomandat in cadrul consultarilor care vizeaza acest program sa se aiba in vedere incurajarea achizitiilor de constructii noi.

"Acest program a fost unul de sprijin, dar nu poate continua in aceste conditii. Trebuie sa vedem ce se poate face cu banii respectivi pentru a se incuraja anumite sectoare, nu trebuie sa sustinem la nesfarsit doar piata veche", a adaugat reprezentantul Fondului.

Potrivit datelor FNGCIMM, ponderea imobilelor noi (construite dupa 2008) a crescut de la mai putin 30% in primii ani la 34% in 2012.

In functie de numarul de camere, preponderent au fost achizitionate prin program cel cu 2 camere (51% pe total program), urmate de cele cu 3 camere (28%), in timp ce garsonierele reprezinta o pondere de 12%, iar apartamentele cu peste 3 circa 9%.

Circa 70% dintre beneficiari au varste de 25-35 de ani, fapt care tine de eligibilitatea de a contracta un credit pe 30 de ani. La acest capitol se remarca o scadere in ultimul an a ponderii persoanelor sub 25 de ani care acceseaza un credit prin "Prima Casa", ceea ce arata ca tinerii au acces mai greu la creditare si nu reusesc cu veniturile pe care le au sa acceseze un imprumut bancar.

Distributia garantiilor acordate in functie de varsta 69% au fost acordate pentru persoane de 25-35 de ani, 15% sub 25 de ani, iar 16% au peste 35 de ani.

Incepand cu anul 2011 Fondul remarca o crestere semnificativa a ponderii beneficiarilor cu o varsta de peste 35 de ani comparativ cu primii ani, concomitent cu scaderea ponderii categoriei de beneficiari sub 25 de ani.

Totodata se inregistreaza in timp o tendinta de crestere a ponderii imobilelor cu 3 camere achizitionate, in principal in detrimentul imobilelor cu o camera.

Pe de alta parte, zona Bucurestiului are cea mai redusa pondere a beneficiarilor de peste 35 de ani si cea mai crescuta pondere a beneficiarilor sub 25 de ani. Cele mai ridicate ponderi ale beneficiarilor peste 35 de ani sunt in zonele sud-est si sud-vest.

Analiza evolutiei pretului mediu pe metru patrat de suprafata utila in functie de regiunea in care se afla imobilul a relevat diferente de pret intre Bucuresti si restul tarii de circa 30%. Cele mai mici preturi se inregistreaza in regiunile Vest si Nord-Vest.

"Se observa ca in toate regiunile tarii (exceptand zona Bucuresti-Ilfov) pretul mediu pe metru patrat de suprafata utila a crescut in primul trimestru al anului curent comparativ cu anul trecut", potrivit FNGCIMM.

Beneficiarii programului "Prima Casa", aplicat din anul 2009, sunt persoanele care nu detin in proprietate exclusiva sau impreuna cu sotul/sotia nicio locuinta sau care detin in proprietate exclusiva sau impreuna cu sotul/sotia cel mult o locuinta, dobandita prin orice alt mod decat prin Program, in suprafata utila mai mica de 50 mp.



Citeste si