26 Mai 2006

Euro zburda liber pe piata



BNR nu considera cresterea cursului din ultima perioada o depreciere a monedei nationale, pentru ca vine dupa o intarire considerabila a leului. Cursul de schimb valutar evolueaza liber de sapte luni
Fluctuatiile din ultima perioada ale cursului de schimb nu ingrijoreaza Banca Nationala a Romaniei, mai ales ca ele vin dupa o apreciere a leului. „Lumea s-a aratat surprinsa de o miscare de la 3,47 lei/euro la 3,57 lei/euro. Intram in lumea globalizata. Miscari de acest gen vor mai fi“, a spus ieri guvernatorul Bancii Nationale, Mugur Isarescu, la o dezbatere privind tintirea inflatiei din cadrul celei de-a III-a editii a Forumului Financiar Sud-Est European, organizat de saptaminalul „Banii Nostri“ si Media On.

Curs valutar fara interventii

„Astfel de miscari pot aparea oricind“, a spus ieri Mugur Isarescu legat de aprecierea din ultimele zile a monedei unice europene fata de leu. Oficialul BNR a explicat ca, desi banca centrala nu a declarat oficial un regim de flotare libera a cursului de schimb, nu a mai intervenit direct in piata valutara de sapte luni. Mugur Isarescu a spus insa ca BNR si-a rezervat posibilitatea de a interveni daca observa tendinte de natura sa afecteze dezinflatia.

Potrivit guvernatorului BNR, faptul ca acum se vorbeste despre deprecierea leului dupa o perioada lunga in care leul s-a apreciat dovedeste „vizibilitatea“ mare a cursului de schimb in economia romaneasca. El a amintit ca liberalizarea contului de capital initiata anul trecut a avut loc in conditiile in care dobinzile la euro erau la un minim istoric, in jur de 2%, in vreme ce la noi erau dobinzi si de 20%. Diferentialul de dobinda a condus la intrari mari de capital si pe fondul intaririi leului, creditul in valuta a parut mult mai avantajos decit cel in lei. „Euroizarea economiei mergea spre 70%.



Citeste si