1 Iunie 2006

Dobanzile americane golesc si buzunarele investitorilor la BVB

Lipsa de maturitate a pietei de capital autohtone a maximizat pierderile jucatorilor la bursa
Timp de mai bine de trei luni, Bursa a trecut printr-o perioada proasta, iar multi analisti se asteapta ca aceasta sa continue, in ciuda faptului ca si-au facut aparitia si cresterile de pret.

“La omul sarac, nici boii nu trag”, spune o vorba din batrani. Adaptand-o, in loc de “omul sarac”, am putea pune “bursa saraca” si am obtine exact situatia BVB din ultima perioada. Dupa o corectie severa, ce a urmat, e drept, cresterii de la inceputul anului, scaderea generalizata de pe pietele de capital internationale a picat numai bine pentru a anula si restul avansului pe care preturile actiunilor le luasera fata de inceputul anului. Bomboanele de pe coliva au fost puse prin neclaritatile care au aparut pe parcurs in legatura cu unii emitenti (SIF-urile, cu pragul de detinere, Petrom, cu actiunile salariatilor, Rompetrol cu dosarul Patriciu) si, mai nou, in legatura cu Codul fiscal.

“Scaderile dintre 15 si 23 mai au fost cauzate, in primul rand, de situatia internationala”, considera Andrei Anghel, analist la Confident Invest. “Inflatia din Statele Unite si posibilitatea ca rata dobanzii de referinta sa fie majorata de catre FED au facut ca investitorii sa fie mai reticenti fata de pietele de capital. Corelarea atat de buna cu pietele internationale este, de altfel, oarecum surprinzatoare si arata ca ne apropiem si noi de acea lume. In plus, in Romania au mai existat si discutiile pe marginea modificarilor la codul fiscal, care continua sa dea emotii investitorilor”, aminteste el. Pe plan international au aparut si primele vesti bune, dupa ce Departamentul american al Comertului a revizuit cresterea economica pe primul trimestru, de la 4,8% la 5,3%. Anticiparea investitorilor de pe Wall Street era de 5,7%, iar o crestere economica mai mica inseamna griji mai mici legate de inflatie si, in consecinta, este mai putin probabila o majorare a dobanzilor.

In ceea ce priveste picajul care a inceput la 7 februarie, dupa atingerea de catre indicele BET a celei mai mari valori din istoria sa, majoritatea investitorilor se asteptau ca el sa existe, insa putini sunt cei care ar fi pariat ca va fi atat de lung si de abrupt. “Era normal ca, dupa cresterea de la inceputul anului, sa apara o corectie”, spune Andrei Anghel. “Scaderea a fost, insa, amplificata de mai multi factori care au aparut pe parcurs. Intre ei, problema legislativa de la SIF-uri si incertitudinea legata de intrarea sau nu in Uniunea Europeana in 2007”, completeaza el.

De-abia intr-o astfel de situatie se poate observa nevoia de instrumente in plus pe piata de capital. “In asemenea cazuri, investitorii se muta de obicei pe titluri neutre, cum ar fi actiunile din domeniul utilitatilor, sau pe instrumente cu venit fix”, explica Dragos Neacsu, managing partner la compania Dragon Finance. “In cazul Romaniei, investitorii au iesit cu cash si, probabil, au intrat pe piata valutara sau pe cea imobiliara, in functie de timpul in care au de gand sa stea departe de piata de capital. Daca am fi avut emisiuni regulate de titluri de stat, in afara de faptul ca intr-o asemenea perioada se putea obtine o rata a dobanzii mai buna, ar fi scutit piata de capital de reactii emotionale”, spune el.



Citeste si