19 Iunie 2006

Trendul Bursei, dictat de pietele externe

De patru luni, Bursa de la Bucuresti nu mai respecta decat legea gravitatiei in stabilirea trendului, iar orice analize, fie ele grafice sau fundamentale, sunt ignorate si contrazise in mod constant de comportamentul aberant al cotatiilor
S-a ajuns aproape la situatia derizorie in care un SIF, daca si-ar vinde participatia la BCR chiar si cu un mic discount fata de pretul platit de Erste, ar putea teoretic sa achizitioneze cu banii obtinuti un alt SIF, intregindu-si astfel detinerea…

Stim cu totii ca asa ceva nu este insa posibil, iar piata este bulversata de pachetele vanturate probabil de cateva fonduri cu veleitati de speculatori internationali. Si asta in timp ce adevaratii investitori sunt nevoiti sa respecte un prag de 1% si sa asiste neputinciosi la devalorizarea unor detineri, care pentru oricine nu urmareste doar declaratiile lui Bernanke ar valora cu macar 30% mai mult decat o fac in acest moment.

Pietele externe dicteaza trendul

Din pacate nu logica ar caracteriza intotdeauna comportamentul investitional si suntem astfel nevoiti sa urmarim si evenimentele internationale pentru a sesiza momentul de intrare in piata. Sfarsitul saptamanii a adus in sfarsit mai multa incredere in bursele de actiuni externe care au inregistrat o crestere substantiala.

Nu ne facem insa iluzii ca raul s-ar fi terminat, si ne asteptam ca eventualele cresteri sa fie punctate si de-acum incolo de corectii inainte ca trendul sa se stabilizeze clar, probabil abia undeva spre sfarsitul verii.

Am asistat saptamana trecuta la o evolutie nehotarata a Bursei, aflata in continuare in cautarea unor noi fundamente. Din pacate fondurile speculative au o mult prea mare putere de influenta a cotatiilor determinand aceasta volatilitate specifica pietelor emergente. Indicii BET si BET-C s-au stabilizat in cele din urma la -3,55 si –3,05% fata de vinerea trecuta, in timp ce BET-FI a scazut –1,33%. Volumul de tranzactionare a fost unul scazut, caracteristic de altfel ultimelor doua luni.

TOP

In afara de trezirea la viata a Sintezei de vineri si schimbul de pachete de la Rolast, cele mai mari cresteri de pret de saptamana trecuta sunt nesemnificative ca valoare si in special datorate lichiditatii scazute a acestor actiuni in conditiile unei piete in scadere. Astfel nici topul scaderilor nu are o semnificatie deosebita, dar putem remarca totusi scaderea de 10,43% a RRC sau de peste 5% a Prodplast.

Top volum

Cele mai tranzactionate societati au fost SIF-urile, Petrom si Banca Transilvania. Au fost inregistrate transferuri importante cu actiunile Rolast, iar Prodplast s-a bucurat de aceeasi lichiditate buna raportat la capitalul social.

De la inceputul anului indicii BET si BET-C au crescut 0,71, respectiv 3,66 procente, in timp ce BET-FI se afla cu 23,89 procente sub nivelul inregistrat pe 23 decembrie. Cei mai tranzactionati emitenti au fost SIF-urile, Banca Transilvania si Petrom, in timp ce ponderile cele mai mari in capitalul societatilor le-au avut tranzactiile cu actiuni Sinteza, Carbid Fox, Biofarm, Broker Cluj si Prodplast.



Citeste si