31 Ianuarie 2014

Piata asigurarilor: 8,2 mld. lei in 2013



Companiile de asigurari au subscris anul trecut prime de 8,24 miliarde de lei, potrivit datelor provizorii, valoare apropiata de cea din 2012, de 8,26 miliarde de lei.

"Cifrele sunt provizorii si pot suferi modificari in perioada urmatoare, pe masura ce companiile vor transmite situatiile finale", a declarat la un eveniment de specialitate vicepresedintele Autoritatii de Suraveghere Financiara, Corneliu Moldoveanu.

El a estimat ca, pentru 2013, segmentul politelor obligatorii de raspundere civila auto (RCA) va atinge 2,42 miliarde de lei, de la 2,14 miliarde de lei in urma cu un an.

"Cresterea RCA a fost efectul majorarii tarifelor la aceste polite, provocata de schimbarile legislative, care au vizat corelarea riscurilor acoperite cu nivelul de prima", a spus Moldoveanu.

Pe segmentul politelor auto faculative (CASCO), reprezentantul ASF a estimat ca subscrierile vor atinge 1,78 miliarde de lei, comparativ cu 1,91 miliarde de lei in 2012.

"Segmentul asigurarilor generale, care include RCA si CASCO, va genera prime de 6,57 miliarde de lei, in crestere cu 1,9% fata de 2012, cand subscrierile au atins 6,45 miliarde de lei", a spus Moldoveanu.

In privinta asigurarilor de viata, segment de piata care in primele 11 luni ale anului 2013 a scazut cu 8%, la 1,52 miliarde de lei, Moldoveanu a spus ca subscrierile vor totaliza 1,67 miliarde de lei, de la 1,8 miliarde de lei in 2012.

"Revenirea pietei de asigurari de viata depinde atat de performantele indicatorilor macroeconomici in special PIB-ul cat si de cresterea gradului de educatie financiara a individului, de constientizare a nevoilor precum si de stimulentele fiscale. Un alt aspect care ar duce la dezvoltarea, as putea spune semnificativa a asigurarilor de viata, il reprezinta modalitatea de realizare a reformei in domeniul sanatatii, avand in vedere ca multi dintre asiguratori au dezvoltat produse de asigurare de sanatate individuale. Astfel, este necesar un cadru cat mai predictibil si clar pentru conturarea strategiilor pe termen mediu si lung pe acest segment, care depind de forma in care se va materializa reforma sanatatii", a mai spus Moldoveanu.



Citeste si