27 Iunie 2014

Cristian Popa, BNR: Nu ma astept la o evolutie spectaculoasa a creditarii in Romania



Creditarea va inregistra imbunatatiri in perioada urmatoare pe plan local, insa chiar si asa evolutia nu va fi una puternic pozitiva, considera viceguvernavetorul BNR, Cristian Popa.

“Ma astept la o crestere graduala a creditarii in Romania, insa va fi un proces de durata, nu va fi un avans brusc. Nu cred ca putem sa iesim in evidenta ca o tara unde creditarea creste spectaculos pentru ca pe plan local avem in buna parte filiale ale bancilor straine care nu se pot diferentia foarte mult de politica generala a bancilor-mama”, a declarat Cristian Popa, la o intalnire cu investitorii romani si straini organizata de Franklin Templeton, administratorul Fondului Proprietatea.

Popa a mai adaugat ca nu se astepta la cresterea cerintelor de capital pentru bancile din Romania, in ciuda faptului ca aceasta tendinta exista in alte tari europene.

“Nu anticipam nevoia de a cere actionarilor privati capital aditional in bancile locale, iar acest lucru cred ca reprezinta o relaxare ce va duce la imbunatatirea creditarii, insa repet – fara sa vedem ceva foarte spectaculos mai ales pe termen scurt”, a mentionat Cristian Popa.

Anterior, Bogdan Olteanu, viceguvernatorul BNR Bogdan Olteanu declarase ca bancile si-ar putea relua activitatea de creditare din nevoia de a face profit, deoarece resursele potentiale s-au ingustat. Oltenu a recunoscut ca nivelul rezervelor minime obligatorii, de 18% pentru euro si 12% pentru lei, este un cost suplimentar pentru banci, care se regaseste in costul creditarii, insa considera ca nu reprezinta un impediment semnificativ al creditarii in lei.

Cititi si Studiu: Romania, a 4-a cea mai mare piata bancara din regiune



Citeste si