3 Iulie 2014

Criza bancara din Bulgaria: atacul de crima organizata a provocat presiuni in piata



Presiunea atacurilor defaimatoare organizate impotriva mai multor banci din Bulgaria a fost depasita, dupa ce Comisia Europeana a permis bancii centrale sa acorde ajutoare institutiilor de credit, din cauza deficitului de lichiditati provocat de retragerea economiilor de catre populatie.

Comisia Europeana a pus luni la dispozitia Bulgariei o linie de finantare de 3,3 miliarde de leva (2,3 miliarde de dolari), dupa arestarea mai multor barbati care au provocat retrageri masive de fonduri de la First Investment Bank, a treia mare banca din tara, prin raspandirea de informatii false, transmite Bloomberg, citat de Mediafax.

Banca a platit, vineri, clientilor 800 de milioane de leva (400 milioane euro), la o saptamana dupa ce Banca Nationala a Bulgariei a plasat Corporate Commercial Bank, a patra mare banca din tara, sub supraveghere speciala, tot in urma unei retrageri masive de fonduri.
"Presiunea provocata de atacul de crima organizata asupra unor banci a fost depasita. Bancile bulgare functioneaza normal", se arata intr-un comunicat al bancii centrale.

Guvernarea socialista din Bulgaria face eforturi sa mentina stabilitatea sistemului bancar, in timp ce opozitia o acuza ca a adus tara in pragul ruinei. Presedintele Rosen Plevneliev a convocat, in urma cu doua zile, alegeri anticipate, pentru data de 5 octombrie, cu trei ani inainte de termen, iar Parlamentul va fi dizolvat pe 6 august.

Bulgaria a cerut sprijinul Comisiei Europene pentru o linie de finantare, dupa ce a descoperit ca mai multe persoane au cerut populatiei, prin apeluri anonime pe email sau sms-uri, sa retraga economiile de la First Investment Bank.

Actiunile First Investment Bank au inchis in crestere cu 6,7% la bursa din Sofia.



Citeste si