27 Iulie 2006

Eurobank: Crestere economica puternica in Romania, dar cu riscuri

Cresterea economica din Romania va ramane foarte alerta in acest an datorita expansiunii puternice a creditului, cu riscul exacerbarii dezechilibrelor macroeconomice, au apreciat analistii bancii grecesti Eurobank.

Analistii Eurobank au precizat ca o crestere puternica, dar nesustenabila, va agrava problemele macroeconomice pe termen mediu. Potrivit economistilor bancii elene, cea mai mare amenintare o contituie deficitul de cont curent, care se va apropia de 9% din produsul intern brut in acest an, fara sa existe o tendinta de ameliorare intr-un viitor previzibil, informeaza NewsIn.

In aceeasi ordine de idei, guvernul a majorat de doua ori in cursul acestui an tinta de deficit bugetar, iar dupa intrarea in Uniunea Europeana, conform studiului Eurobank, este de astepat o relaxare fiscala si mai mare din cauza contributiei la bugetul comunitar si a necesitatii de cofinantare a fondurilor structurale.

Analistii apreciaza ca traiectoria descedenta a inflatiei, asteptata de Banca Nationala a Romaniei, este mai degraba ambitioasa decat realista, ca urmare a influentei mari pe care o au preturile administrate si a expansiunii creditului. Mai mult, economistii Eurobank considera ca pentru a raspunde presiunilor inflationiste, banca centrala trebuie sa incetineasca avansul creditarii.Potrivit analistilor greci, agentiile internationale de rating vor imbunatati calificativele Romaniei imediat ce autoritatile europene vor confirma admiterea in UE.

Cresterea preturilor interne, investitiile straine mari si faptul ca titlurile de stat romanesti sunt foarte cautate in strainatate vor pune presiune pe leu in lunile care urmeaza, sustin economistii Eurobank. Reprezentasntii divizia de cercetare a bancii Eurobank au vizitat recent Bucurestiul, unde s-au intalnit cu oficiali din BNR, Ministerul de Finante si cu reprezentanti in Romania ai Fondului Monetar Intenrational.

Eurobank este prezent in Romania in calitate de actionar majoritar la Bancpost, la care detine 62,9% din actiuni. Bancile elene controleaza in Romania aproximativ 14,7% din activele bancare si 21% din activele bancilor straine.



Citeste si