14 Octombrie 2014

Problemele din piata de capital si a asigurarilor afecteaza credibilitatea pensiilor private



Credibilitatea sistemului de pensii private a inceput sa fie afectata de unele probleme cu care se confrunta piata de capital si a asigurarilor, o astfel de situatie fiind ingrijoratoare, a declarat vicepresedintele ASF Ion Giurescu.

"Ceea ce ne ingrijoreaza este, ca dupa unirea fostelor autoritati de supraveghere din domeniul pensiilor private, pietei de capital si asigurarilor sub umbrela Autoritatii de Supraveghere Financiara (ASF), pensiile private incep sa fie afectate in sensul unei credibilitati mai scazute, situatie care care nu are nicio legatura cu evolutia acestui sistem. Ne-am molipsit de la asigurari si piata de capital, care se confrunta cu unele de probleme mai mici sau mai mari", a afirmat Ion Giurescu, citat de Mediafax.

El a spus ca pensiile private sunt un vector de stabilitate al pietei financiare non-bancare, care nu a produs scandaluri sau pagube participantilor in ultimii opt ani. "Dimpotriva, sistemul pensiilor private a produs rezultate foarte bune, respectiv o rentabilitate de peste 10%, pe care o consider buna, in conditiile unei economii nationale nu foarte dezvoltate", a spus Ion Giurescu.

El a adaugat ca pensiile private reprezinta principalul mijloc de economisire la nivel national si a estimat ca, pana la finele acestui an, aproximativ un milion de persoane vor avea in conturi individuale de pensii private sume peste media economisirilor in sistemul bancar. "Pensiile private incep sa fie un important finantator al datoriei publice interne. La incepuurile sistemului, fondurile de pensii private au plasat integral banii primiti in titluri de stat, acum se situeaza la 60-65% din totalul activelor, situatia fiind efectul listarilor la bursa a titlurilor unor companii de stat. Practic, fondurile private au investit 2,5 miliarde de lei in ultimele 12 luni in aceste listari", a afirmat reprezentantul ASF.

Potrivit lui Giurescu, fondurile de pensii private au o vizibilitate scazuta in randul populatiei din cauza lipsei stirilor negative. "Nu suntem foarte vizibili pe piata si acest lucru se datoreaza faptului ca lucram foarte bine. Daca nu am fi functionat bine, am fi fost foarte vizibili, lumea ar fi stiut de noi, ce probleme avem, ce s-a intamplat, unde este rau. Fiind insa un sistem care nu a creat probleme, unde nu s-au intamplat falimente, nu s-a plecat cu banii participantilor, lumea nu stie de acest sistem", a spus vicepresedintele ASF.

Sistemul de pensii private facultatibe (Pilonul III) a fost lansat in mai 2007, iar cel al pensiilor private obligatorii (Pilonul II) cu un an mai tarziu. Activele celor doua sisteme se situeaza in jurul cifrei de 4,3 miliarde de euro.



Citeste si