27 Ianuarie 2015

Banca Romaneasca taie dobanda la franci prin recalcularea anticipata a creditelor la indicele LIBOR din prezent



Dobanda la creditele in franci elvetieni de la Banca Romaneasca este mai mica cu peste 0,8%, incepand de astazi, prin aplicarea indicelui LIBOR de la data de 26.01.2015. Banca mizeaza astfel ca o parte din imactul negativ generat de recenta depreciere a monedei nationale fata de francul elvetian va fi absorbit.

Aceasta reducere se va aplica pana la urmatoarea data de actualizare a dobanzilor pe baza indicelui LIBOR, conform conditiilor contractuale.“Decizia a fost luata in vederea sprijinirii clientilor bancii in aceasta perioada dificila si constituie un instrument suplimentar de protectie a acestora. Masura vine in continuarea politicii constante a bancii care ofera, inca din 2010, clientilor cu dificultati in achitarea ratelor, solutii de restructurare aplicate in functie de particularitatile fiecarei situatii”, declara reprezentantii Bancii Romanesti.

Si alte banci si-au ajustat recent bancile dobanzile dupa tragedia de pe cursul leu/franc. Dupa deprecierea abrupta a leului in raport cu francul elvetian, majoritatea bancilor expuse puternic pe creditele in franci au anuntat oferte pentru ajutorarea clientilor afectati. Va prezentam solutiile pe care le-au propus bancile cu cele mai multe imprumuturi acordate in moneda elvetiana.

Un grup de clienti cu credite in franci au protestat in Bucuresti

Circa 600 de persoane cu credite in franci elvetieni s-au adunat in Piata Constitutiei astazi la ora 12, solicitand autoritatilor sa intervina de urgenta in criza generata de aprecierea francului, astfel incat bancile sa converteasca in lei creditele in valuta, la cursul istoric plus maxim 20%. Mitingul, organizat de Grupul Clientilor cu Credite in CHF (cu circa 16.000 de membri) pe reteaua de socializare Facebook, a reunit romani din multe zone ale tarii, care au venit impreuna cu familia, copiii si prietenii, de la Bacau, Braila, Constanta, Cluj, Sfantu Gheorghe, Harghita, Tulcea, Baia Mare, Slatina, Pitesti, Timisoara, Oradea, Iasi, Turda sau Galati, noteaza Mediafax.

"BNR+Banci+Clienti=Vinovati! De ce doar noi suntem penalizati?", "Banca=Camatar legalizat de BNR si de Stat!", "Nu vrem banii de la stat, vrem sistem reglementat!", "BNR reglementeaza doar cum bancile dicteaza!", "Vreau rata sa imi platesc, Copilul din ce-l hranesc?", "Je Swiss dator vandut!", "Rate CHF la curs istoric!, "Eram educat, dar dezinformat. Banca m-a inselat!", "Voi aveti puterea, noi avem durerea!" sunt doar cateva dintre mesajele pe care indatoratii la banci in franci elvetieni le afiseaza pe pancarte.

Prognozele pe cursul euro/franc elvetian au fost modificate radical dupa ce Banca Centrala a Elvetiei a abandonat joi subit si fara avertismente paritatea fixa de 1,20 franci pentru un euro, dupa mai bine de 3 ani. WALL-STREET.RO va prezinta prognozele marilor banci cu privire la evolutia euro/franc, referinta care poate trimite in faliment zeci de mii de romani cu credite in franci elvetieni.



Citeste si