26 Mai 2015

Piata de leasing financiar, finantari noi in crestere cu 13% in T1



Piata de leasing financiar din Romania a inregistrat in primul trimestru din acest an un volum total nou finantat in valoare de 350 milioane euro, in crestere cu 13% fata de aceeasi perioada a anului 2014, potrivit datelor ALB Romania, asociatia companiilor de leasing financiar.

Distributia pe tipuri de active finantate a fost urmatoarea: 77% (270 milioane euro) autoturisme si vehicule comerciale; 20% (68 milioane euro) echipamente; 3% (12 milioane euro) imobiliare. La nivel de volume nou finantate, vehiculele au inregistrat o crestere de 12% fata de aceeasi perioada a anului precendent.

Din punctul de vedere al finantarii pe categorii de vehicule, ponderile au ramas la un nivel constant comparativ cu aceeasi perioada a anului 2014, autoturismele reprezentand, inca, o pondere majoritara de 49% din totalul volumului nou finantat in domeniul vehiculelor, urmate de vehiculele comerciale grele, cu o pondere de 40%, vehiculele comerciale usoare, cu 10%, precum si alte categorii de vehicule in proportie de 1%.

"Este imbucurator faptul ca rezultatele primului trimestru din 2015 continua sa consolideze evolutia pozitiva a industriei de leasing din ultima perioada, ceea ce ne face sa fim increzatori intr-o dinamica buna a pietei, care se va mentine pe tot parcursul anului. Cu atat mai imbucurator este faptul ca evolutia leasingului este in linie cu o dinamica buna a pietei auto si a economiei per ansamblu la primul trimestru al acestui an, context in care se evidentiaza inca o data rolul pe care industria de leasing il joaca in sustinerea cresterii economice, ponderea majoritara a finantarilor in leasing fiind alocate sectoarelor care au performat bine si la nivelul economiei: auto, agricol si cel al productiei", a declarat Felix Daniliuc, presedintele ALB.

In comparatie cu aceeasi perioada a anului 2014, la finalul primului trimestru al anului 2015 s-a inregistrat o crestere a finantarii echipamentelor agricole de la 24% la 26%, in tendinta similara cu finantarea sectorului constructiilor (de la 15% la 22%), cu finantarea echipamentelor medicale (de la 3% la 15%) si cu industria metalurgica (de la 6% la 7%).

„Ne exprimam speranta ca odata cu semnarea Protocolului de colaborare ALB - MADR pentru cofinantarea de catre IFN-uri a beneficiarilor finantarilor prin fonduri europene in cadrul PNADR, ponderea finantarii echipamentelor si a proiectelor destinate agriculturii sa inregistreze o crestere semnificativa. Aceste evolutii sunt o dovada clara a faptului ca leasingul financiar, prin flexibilitatea produsului, are capacitate de raspuns rapid la prioritatile economiei”, a declarat Adriana Ahciarliu, secretar general al ALB.

Ponderea finantarii echipamentelor destinate altor industrii este in scadere dupa cum urmeaza: echipamentele destinate industriei de prelucrare a lemnului (scadere de la 8% la 5%), finantarea tehnologiei din domeniul energiei de la 6% la 1% si industria textilelor si de incaltaminte (de la 4% la 1%). Finantarea celorlalte sectoare ale economiei pastreaza o pondere relativ constanta. Sectorul imobiliar, mentine minimul istoric din 2013 si 2014, cu o pondere de 3% din total finantari, fiind, in concordanta cu contextul general al pietei imobiliare din Romania.

Clientii persoane juridice au atras cea mai mare pondere (98%) din totalul finantarilor, urmati de persoanele fizice (2%). Majoritatea persoanelor juridice care apeleaza la leasing financiar ca sursa de finantare a achizitiilor necesare activitatii lor economice o reprezinta IMM-urile. Parteneriatul publicprivat inscrie o pondere de 0% indicand lipsa de apetit a autoritatilor publice pentru acest model de finantare a proiectelor de investitii la nivel national.

Durata de finantare cel mai des intalnita este de 4-5 ani (30%), urmata de 3-4 ani (23%), 2-3 ani (18%), 5-7 ani (13%), 1-2 ani (8%), 1 an (5%) si 7-15 ani (3%). Aceasta ultima perioada este caracteristica finantarii sectorului imobiliar. Cea mai mare cota de piata este inregistrata de firmele de leasing financiar subsidiare bancilor, cu 79% din total, urmat de cele captive producatorilor cu 17% si de companiile de leasing financiar independente, cu 4%.

ALB reprezinta 89% din piata de leasing financiar din Romania. ALB este membra a Federatiei europene a Asociatiilor Societatilor de Leasing – Leaseurope si coordoneaza Grupul de lucru CEE al Leaseurope prin Secretarul General.



Citeste si