5 August 2015

BNR a mentinut pentru a doua sedinta consecutiv dobanda-cheie si ratele rezervelor obligatorii



BNR a decis marti mentinerea ratei dobanzii de politica monetara la 1,75% pe an, precum si a ratelor rezevelor minime obligatorii (RMO) pentru pasivele bancilor, la 8% pentru lei si 14% pentru valuta.

Banca Nationala continua totodata gestionarea adecvata a lichiditatii din sistemul bancar, se arata intr-un comunicat al BNR. CA al BNR a analizat si aprobat marti Raportul trimestrial asupra inflatiei, care va fi prezentat joi, 6 august, intr-o conferinta, anunta Mediafax.

Cei mai multi analisti au anticipat decizia bancii centrale, in asteptarea clarificarii situatiei privind pachetul de masuri fiscale care trebuie reanalizat de Parlament la finalul acestei luni in sesiune extraordinara, dupa ce a fost trimis inapoi de presedintele Klaus Iohannis. De altfel, guvernatorul bancii centrale, Mugur Isarescu, a declarat la jumatatea lunii iunie ca BNR nu va mai reduce dobanda de politica monetara, in conditiile unei rate negative a inflatiei si a unei cresteri economice de circa 4% in acest an.

La sedinta de politica monetara de la inceputul lunii iulie, dobanda-cheie si ratele RMO au stagnat, pe fondul crizei din Grecia si al tensiunilor din regiune. Astfel, Banca Nationala va avea o abordare mai prudenta a politicii monetare, de reconsiderare a acesteia, pentru a contrabalansa masurile laxe de politica fiscala si in contextul unei relatii tensionate cu creditorii internationali, avand in vedere ca la sfarsitul lunii septembrie expira acordul cu FMI, Comisia Europeana si Banca Mondiala si exista posibilitatea ca parteneriatul sa nu fie continuat.

Componentele reconsiderarii se refera la nivelurile pe care BNR le urmareste in final in ceea ce priveste rata de politica monetara, rata rezervelor minime obligatorii, coridorul de variatie, dar si alti indicatori, precum datoria neta. "Pe de alta parte, reconsiderarea se refera la calendar. Cred ca, in final, cand vom veni cu o gandire noua, ne vom referi in principal la calendarul de luare a unor decizii. Noi am anuntat ca avem un obiectiv, sa venim cu rezervele minime obligatorii la standarde europene, care sunt in jur de 2%. Probabil ca eram ambitiosi, vom fi mai putin ambitiosi", a afirmat seful BNR la briefingul dupa sedinta CA de pe 1 iulie.

Codul Fiscal urmeaza sa fie reanalizat de partidele politice, iar Ministerul Finantelor trebuie sa prezinte o analiza detaliata asupra cifrelor, astfel incat sa demonstreze ca exista surse de acoperire a deficitului creat prin aplicarea masurilor de relaxare fiscala. Ministrul Finantelor, Eugen Teodorovici, urmeaza sa aiba o discutie cu guvernatorul Mugur Isarescu pe aceasta tema, insa a mentionat in urma cu cateva zile ca Guvernul nu intentioneaza sub nicio forma sa schimbe pachetul de masuri din Codul Fiscal.

Ultima taiere a fost aplicata de BNR in luna mai, cand a redus dobanda-cheie cu 0,25 puncte procentuale, de la 2% la 1,75% pe an, precum si ratele RMO pentru pasivele in lei cu 2 puncte procentuale, de la 10% la 8%, masura care i-a luat prin surprindere pe analisti. Banca centrala a taiat dobanda de politica monetara de patru ori in cursul acestui an si de cinci ori anul trecut.

Analistii se asteapta la pastrarea dobanzii-cheie la 1,75% pana la finele anului, in timp ce pentru anul viitor opiniile variaza intre o scadere la 1,5% si o majorare la 2,5%. In ceea ce priveste rezervele minime, acestia considera ca RMO pentru pasivele in lei ar putea fi reduse la 6% in decembrie, iar cele in valuta la 12%.



Citeste si