21 August 2015

Leul, printre monedele emergente rezistente la turbulentele financiare declansate de China



Monedele economiilor emergente din Europa Centrala si de Est, printre care si leul, au rezistat cel mai bine turbulentelor generate in piata financiara de decizia Chinei de saptamana trecuta de a deprecia yuanul, potrivit analistilor firmei britanice de consultanta Capital Economics.

Impactul deciziei Chinei de a-si deprecia moneda este resimtita in continuare pe aproape toate pietele emergente. Banca centrala din Kazahstan a renuntat joi la politica de tranzactionare a monedei nationale, tenge, intr-o banda de variatie, iar cursul acesteia a scazut rapid cu peste 20% in raport cu dolarul. Decizia Kazahstanului vine la scurt timp dupa ce Vietnamul a extins intervalul in care permite cotarea monedei nationale, dong, fata de dolar, informeaza Mediafax.

Devalorizarea yuanului, care a alimentat din nou temerile privind situatia economiei Chinei, a avut o influenta majora si la deprecierea monedelor principalilor producatori de materii prime, printre care Rusia si Malaysia. "Deprecierea yuanului a starnit termeri (nefondate in opinia noastra) privind declanaarea unui razboi valutar, ceea ajuta la explicarea deprecierii recentelor scaderi ale monedelor tarilor cu legaturi comerciale puternice cu China, mai exact a dolarului taiwanez. Pe de alta parte, monedele din Europa Centrala s-au apreciat in raport cu dolarul american de la decizia de depreciere a yuanului", se arata in raportul Capital Economics.

Din cele 25 de valute din tarile emergente analizate de Capital Economics, doar cele cinci monede din Europa Centrala si de Est s-au intarit in raport cu dolarul fata de cotatiile de la 10 august. Astfel, cel mai puternic s-a intarit in acest interval zlotul polonez, cu aproape 2%, urmat de coroana ceheasca, leva bulgareasca, forintul ungar si leu.

Raportul urmareste evolutia a 25 de monede din Europa Emergenta, Asia Emergenta, America Latina, precum si din Orientul Mijlociu si Africa. Banca Nationala a Romaniei a anuntat, joi un curs 3,9746 lei pentru dolar, moneda nationala inregistrand o apreciere de 1,4% fata de cotatia anuntata la 10 august.

Banca centrala a Chinei a redus la inceputul saptamanii trecute referinta yuanului cu 1,9%, provocand cea mai puternica depreciere a monedei pe parcursul unei sedinte din ianuarie 1994. Institutia permite o fluctuatie a cursului de +/-2% fata de cotatia de referinta, pe piata valutara. De la devalorizarea soc a yuanului de saptamana trecuta, un indice format din 20 de monede ale unor state in dezvoltare a inregistrat cel mai lung declin din anul 2000.



Citeste si