17 Martie 2016

Raiffeisen Bank a incheiat anul 2015 cu un profit in scadere, sub pragul de 100 milioane euro



Raiffeisen Bank raporteaza pentru 2015 un profit net de 98 milioane euro, in scadere cu 13% fata de rezultatul net inregistrat in 2014, in timp ce volumul total al creditelor a avansat cu numai 3%, pana la 3,92 miliarde de euro.

Activele bancii au urcat anul trecut cu 8%, pana la 6,95 miliarde euro, in contextul in care banca a precizat ca valoarea creditelor acordate in 2015 a depasit 2 miliarde de euro. Comparativ cu aceeasi perioada a anului precedent, creditele nete acordate au crescut cu 5%. Cifra raportata de crestere a creditelor este de 12%, evolutie influentata de o tranzactie incheiata cu o companie parte a Grupului Raiffeisen Bank International, care a insemnat preluarea unui portofoliu de credite in valoare de aproximativ 240 milioane euro.

"Suntem multumiti de rezultatele obtinute in 2015 si ramanem preocupati de construirea unor relatii pe termen lung cu clientii nostri. Asta inseamna ca vom continua sa ne concentram pe imbunatatirea interactiunii cu banca, in sensul simplificarii si transparentei costurilor si a rapiditatii tranzactiilor. Ne propunem sa fim cat mai buni in ceea ce facem si nu ma indoiesc ca vom reusi ca si pana acum, sa crestem profitabil si echilibrat. Raman o problema schimbarile legislative cu care ne confruntam in prezent si care pot avea un impact semnificativ asupra activitatii si a rezultatelor noastre in 2016", a spus Steven van Groningen, presedinte si CEO al Raiffeisen Bank.

Banca sustine ca anul trecut a reusit sa compenseze partial impactul ratelor de dobanda scazute din piata, care au afectat veniturile, iar cresterea activitatii de creditare si a altor operatiuni bancare au facut ca scaderea veniturilor sa fie doar de 1%, pana la 449 milioane euro.

Plasamentele clientilor au sporit cu 13%, ajungand la 5,31 miliarde euro. Raportul credite/depozite a scazut astfel la 74%, ceea ce marcheaza o imbunatatire semnificativa fata de 2014, cand era 81%.

Profit Raiffeisen Bank
Create column charts

"Cheltuielile nete cu provizioanele au scazut la 65 de milioane euro, comparativ cu 2014, cand erau 71 de milioane de euro. S-a confirmat imbunatatirea semnificativa a indicatorilor de risc aferenti persoanelor fizice, observata si de-a lungul anului precedent, iar in 2015 aceasi tendinta pozitiva se poate observa si la clientii IMM si companii mari si medii. Implementarea unei strategii prudente de risc isi arata rezultatele in evolutia ratei creditelor neperformante, care a inregistrat o scadere semnificativa, pana la 6,7%, in 2015 fata de 7,5% cat era in 2014", se mai arata in comunicatul bancii.

Solvabilitatea bancii se mentine la un nivel confortabil, cu o rata de adecvare a capitalului de 18,6%.

Profitul net al Raiffeisen in Romania, care include toate entitatile de business, a crescut totusi cu 3%, de la 97 milioane euro la 100 milioane euro, grupul austriac sustinand ca pe trei piete (Romania, Slovacia si Cehia) a inregistrat cresteri importante ale portofoliilor de credite. Portofoliul total de credite se ridica la 4,5 miliarde de euro, la o baza de 2,13 milioane de clienti si 512 unitati.

Activele totale ale grupului Raiffeisen in Romania se ridica la 7,23 miliarde de euro.

Afacerile grupului Raiffeisen in Romania cuprind Raiffeisen Bank, Raiffeisen Leasing, Raiffeisen Banca pentru Locuinte, Raiffeisen Asset Management si Raiffeisen Insurance Broker.

Expunerea pe franci elvetieni in Romania

Potrivit raportului financiar al grupului, Raiffeisen avea la final de 2015 o expunere pe franci elvetieni in Romania de 326 milioane euro, preponderent pe segmentul de retail. Rata neperformantei pe franci era de 17,7%, iar rata de acoperire cu provizioane a portofoliului de credite in franci era de 79,5%.

Rata creditelor neperformante pe tot portofoliul de credite din Romania este insa mult mai mica, de 8,7%, iar gradul de acoperire cu provizioane este de 77%.

Perspective bune de crestere economica pana in 2017

In ceea ce priveste avansul PIB, analistii Raiffeisen estimeaza ca in Romania cresterea economica se va mentine la un nivel solid cel putin pana in 2017, cu un avans de 4% in acest an si o usoara incetinire anul viitor, pana la 3,6%.



Citeste si