1 Aprilie 2016

ANAF vrea sa modifice formularul D394, folosit pentru a declara toate vanzarile si cumpararile unui agent economic platitor de TVA



ANAF a pus in dezbatere un nou proiect de ordin pentru modificarea formularului D394, care include si amanarea aplicarii pana in luna iulie a acestuia. Ordinul actual de modificare a formularului urmeaza sa intre in vigoare la 1 aprilie, insa in contextul in care prima raportare conform formularului modifcat ar urma sa se faca din 25 aprilie, agentia are suficient timp pentru abrogarea precedentului ordin si adoptarea celui nou.

Sectiunea C - "Operatiunile desfasurate cu persoane impozabile inregistrate in scopuri de TVA in Romania"

Au fost introduse suplimentar:

1. Obligatia contribuabilului de a declara numarul de facturi emise cu livrarile de telefoane mobile, microprocesoare, console de jocuri, tablete PC si laptopuri ce se vor evidentia distinct in functie de valoarea bunurilor livrate, exclusiv TVA, inscrise intr-o factura, respectiv daca aceasta este mai mica de 22.500 lei. (deci si daca vinde un telefon cu 500 de lei exista aceasta obligatie).

Acestea se vor declara separat (defalcat) in facturi grupate pe:

  • telefoane mobile;
  • microprocesoare;
  • console de jocuri, tablete PC si laptopuri.
  • Obligatia aceasta este atat pentru cei care aplica sistemul normal de TVA cat si pentru cei care aplica sistemul de TVA la incasare.

2. Obligatia contribuabilului de a declara numarul facturilor emise si valoarea totala a bazei impozabile aferenta livrarilor de bunuri/prestarilor de servicii efectuate pentru operatiunile derulate in regim special pentru agentiile de turism, pentru bunurile second-hand, opere de arta, obiecte de colectie si antichitati; (atat pentru cei cu regim normal de TVA cat si pentru cei cu TVA la incasare)

3. Obligatia contribuabilului de a declara valoarea totala a bazei impozabile aferenta achizitiilor de bunuri si servicii taxabile si valoarea totala a TVA aferenta acestora, defalcate pe cote de TVA, cu exceptia celor pentru care s-au primit facturi simplificate; achizitiile de telefoane mobile, microprocesoare, console de jocuri, tablete PC si laptopuri se vor evidentia distinct in functie de valoarea bunurilor livrate, exclusiv TVA, inscrise intr-o factura, respectiv daca aceasta este mai mica de 22.500 lei; (deci si daca cumpara un telefon cu 500 de lei exista aceasta obligatie).

Acestea se vor declara separat (defalcat) in facturi grupate pe:

  • telefoane mobile;
  • microprocesoare;
  • console de jocuri, tablete PC si laptopuri. (Obligatia aceasta este atat pentru cei care aplica sistemul normal de TVA cat si pentru cei care aplica sistemul de TVA la incasare)

4. Obligatia contribuabilului de a declara numarul facturilor primite si valoarea totala a bazei impozabile aferenta achizitiilor de bunuri si servicii efectuate de la persoane impozabile care aplica regimul special pentru agentiile de turism, pentru bunurile second-hand, opere de arta, obiecte de colectie si antichitati; (atat pentru cei cu regim normal de TVA cat si pentru cei cu TVA la incasare)


Sectiunea D - "Operatiuni desfasurate cu persoane neinregistrate in scopuri de TVA"

Au fost introduse suplimentar:

Obligatia contribuabilului de a declara numarul facturilor emise si valoarea totalã a bazei impozabile aferentã livrãrilor de bunuri/prestãrilor de servicii efectuate de cãtre persoana impozabilã care aplicã sistemul normal de TVA pentru operațiunile derulate în regim special pentru agențiile de turism, pentru bunurile second-hand, opere de artã, obiecte de colecție și antichitãți; (atat pentru cei cu regim normal de TVA cat si pentru cei cu TVA la incasare)

IMPORTANT:

Contribuabilul va declara facturi emise catre aceste persoane cu Nume Prenume, CNP sau CUI, Tara, Localitate < judet/Sector, Strada , Nr, Bloc, Apart, precum si Alte detalii adresa (eventual daca are balcon sau garaj)!!

Exceptii:

Pentru perioada 01.07.2016- 31.12.2016 contribuabilul pentru livrãrile de bunuri/prestãrile de servicii efectuate cãtre persoane fizice pentru care au fost emise facturi cu valoare individualãmai micã sau egalã cu 10.000 lei, va completa numãrul total al facturilor emise, valoarea totalã a bazei impozabile și TVA aferentã acestora, defalcate pe cote de TVA.

De asemenea pentru perioada 01.07.2016 – 31.12.2016 contribuabilul pentru livrãrile de bunuri/prestãrile de servicii efectuate de persoanele impozabile care aplicã regimul special pentru agențiile de turism, pentru bunurile second-hand, opere de artã, obiecte de colecție și antichitãți, cãtre persoane fizice,pentru care au fost emise facturi cu valoare individualã mai micã sau egalã cu 10.000 lei, se va completa numãrul total al facturilor emise ºi valoarea acestora cu TVA inclusã.

Începând cu data de 01.01.2017, vor fi cuprinse în lista de detaliu (adica Nume Prenume, CNP sau CUI, Tara, Localitate < judet/Sector, Strada, Nr, Bloc, Apart precum si Alte detalii adresa toate facturile emise cãtre persoanele fizice, indiferent de valoarea acestora!


Sectiunea E - "Operatiunile desfasurate cu persoane impozabile nestabilite in Romania care sunt stabilite in alt stat membru, neinregistrate si care nu sunt obligate sa se inregistreze in scopuri de TVA ?n Romania"

Au fost introduse suplimentar:

1.Obligatia contribuabilului de a declara numarul facturilor emise si valoarea totala a bazei impozabile aferenta livrarilor de bunuri/prestarilor de servicii efectuate de catre persoana impozabila pentru operatiunile derulate in regim special pentru agentiile de turism, pentru bunurile second-hand, opere de arta, obiecte de colectie si antichitati;

IMPORTANT!!

Se vor declara numai operatiunile derulate pe teritoriul national care nu se inscriu in declaratia recapitulativa privind livrarile/achizitiile/prestarile intracomunitare (formular 390).


Sectiunea F - "Operatiunile desfasurate cu persoane impozabile neinregistrate si care nu sunt obligate sa se inregistreze in scopuri de TVA in Romania, nestabilite pe teritoriul Uniunii Europene"

Au fost introduse suplimentar:

1. Obligatia contribuabilului de a declara numarul facturilor emise si valoarea totala a bazei impozabile aferenta livrarilor de bunuri/prestarilor de servicii efectuate de catre persoana impozabila pentru operatiunile derulate in regim special pentru agentiile de turism, pentru bunurile second-hand, opere de arta, obiecte de colectie si antichitati;

IMPORTANT!!
Nu vor fi declarate operatiunile de import de bunuri (inclusiv in cazul persoanei impozabile pentru care s-a acordat certificat de amanare de la plata in vama a TVA).


Sectiunea I - "Alte informatii"

Au fost introduse suplimentar:

1. seria si numarul facturilor emise de persoana impozabila in calitate de beneficiar, in numele furnizorilor;

2. numar total de facturi emise in perioada de raportare de catre beneficiari, in numele persoanei impozabile, seria si numarul acestora, precum si denumire si CUI beneficiari;

3. numar total de facturi emise in perioada de raportare de catre terti, in numele persoanei impozabile, seria si numarul acestora, precum si denumire si CUI terti;

De asemenea se vor declara in plus urmatoarele:

Valoarea totala a TVA colectata aferenta marjei de profit din perioada de raportare, indiferent de data la care au fost efectuate operatiunile de catre persoanele impozabile care aplica regimul special pentru agentiile de turism/ regimul special pentru bunurile second-hand, opere de arta, obiecte de colectie si antichitati, astfel:

6.1 persoana impozabila care aplica regimul special pentru agentiile de turism va completa incasarile agentiei, costurile agentiei si baza de impozitare a serviciului unic constituit din marja de profit, exclusiv taxa, care se determina ca diferenta intre suma totala care va fi platita de calator, fara taxa, si costurile agentiei de turism, inclusiv taxa, aferente livrarilor de bunuri si prestarilor de servicii in beneficiul direct al calatorului, in cazul in care aceste livrari si prestari sunt realizate de alte persoane impozabilesi TVA aferenta;
6.2 persoana impozabila care aplica regimul special pentru bunurile second-hand, opere de arta, obiecte de colectie si antichitati va completa pretul de vanzare , pretul de cumparare si marja profitului ca diferenta dintre pretul de vanzare aplicat de persoana impozabila revanzatoare si pretul de cumparare si TVA aferenta;


Concluziile unui consultant fiscal

Cornel Grama: Consider ca in cazul Formularului 394, atat de contestat de catre antreprenori, contabilli si consultanti fiscali, prin acest ordin ANAF ce modifica Ordinul initial 3769/2015 nu numai ca nu se simplifica, dar devine si mai complex, mai stufos, implicand si mai multe resurse din partea contribuabililor si a programelor de contabilitate ale acestora.

Din aceste considerente posibilitatea erorilor in completarea acestuia devine si mai mare, acestea ducand la eventuale sanctiuni catre contribuabil sau incadrarea sa la risc fiscal ridicat in vederea unei inspectii fiscale.

Desi propunerea de a se simplifica acest formular 394 pe site-ul Guvernului maisimplu.gov.ro este a doua dupa formularul 088, autoritatile nu au tinut cont deloc de dorinta mediului de afaceri rezultand un formular aproape dublu ca numar de pagini de la 9 cat e acum inainte de aceasta asa zisa "simplificare" a ajuns la 18 pagini.

Cornel Grama este consultant fiscal din Cluj, serviciile sale acoperind urmatoarele domenii: intocmirea declaratiilor de impozite si taxe, asistenta pe probleme fiscale si in materie de creante bugetare, reprezentare in fata organelor fiscale, instruire si perfectionare in domeniul fiscal. Opiniile exprimate in acest articol apartin in exclusivitate acestuia.


ANAF: Precizari privind modificarile aduse Declaratiei 394

Declaratia 394 are o forma generala mult mai scurta

Formularul electronic in format PDF editabil genereaza sectiuni suplimentare in functie de specificul activitatii economice (de exemplu: pentru persoanele impozabile care aplica sistemul de TVA in regim special). Anexa la OPANAF nr. 3769/2015 in format tiparit prezinta toate sectiunile posibile, spre deosebire de varianta electronica.

Principalele simplificari aduse Declaratiei 394:

  • este optionala furnizarea Codului Numeric Personal. Acesta se introduce doar daca este colectat de catre operatorul economic;
  • pentru livrari de bunuri/prestari servicii efectuate catre persoane fizice, pana la 31 decembrie, se declara facturile cu o valoare individuala mai mare de 10.000 lei;
  • eliminarea obligatiei furnizarii informatiilor referitoare la livrarile/prestarile si achizitiile efectuate pe teritoriul national, care au fost declarate si prin D390;
  • amanarea termenului de intrare in vigoare a Declaratiei 394 pana la 1 iulie 2016, pentru facilitarea adaptarii sistemelor informatice si contabile la noile cerinte;
  • eliminarea obligatiei depunerii retroactive a Declaratiei 394.

De la inceputul anului, ANAF a initiat un dialog permanent cu reprezentantii mediului de afaceri si consultanta (Telekom, Petrom, PWC, E&Y, KPMG, Tax House s.a.) si ai asociatiilor patronale (Patronatul Asociatia Nationala a Agentiilor de Turism din Romania, Consiliul Investitorilor Straini s.a.) privind modificarea Declaratiei 394. Urmare acestui proces intens de consultare publica au fost preluate sau adaptate cele mai multe dintre propunerilor formulate de catre contribuabili atat direct, cat si prin intermediul Cancelariei Primului-Ministru, care a transmis solicitari de pe platforma maisimplu.gov.ro.

Cele mai importante motive pentru care a fost modificata Declaratia394 sunt:

  • combaterea evaziunii fiscale,
  • reducerea termenelor de solutionare a deconturilor de TVA cu optiune de rambursare,
  • reducerea numarului de controale directe ale Agentiei Nationale de Administrare Fiscala.



Citeste si