18 Aprilie 2016

Romania mai ia 48 milioane de euro de la BIRD pentru a combate poluarea cu nutrienti



Ministerul Finantelor Publice a semnat un acord de imprumut in valoare de 48 milioane de euro cu Banca Internationala pentru Reconstructie si Dezvoltare (BIRD), banii fiind destinati unui proiect de reducere pe termen mediu si lung a poluarii cu nutrienti a resurselor de apa si sol ale Romaniei, in care statul a accesat deja pentru prima faza o finantare de 50 milioane de euro.

Acordul de imprumut a fost semnat la Washington de catre ministrul Finantelor Publice, Anca Dragu, si de Cyril Muller, vicepresedintele Bancii Mondiale pentru Europa si Asia Centrala. BIRD este parte a Grupului Banca Mondiala.

"Proiectul Bancii Mondiale semnat la Washington va contribui cu resurse suplimentare, cunostinte si sprijin institutional in vederea promovarii celor mai bune practici de productie agricola si va consacra o noua modalitate de a face agricultura. Romania are o populatie rurala importanta. Guvernul Roman acorda importanta cuvenita productiei durabile in zonele rurale si bunastarii populatiei rurale", a declarat Anca Dragu.

Ministerul Mediului, Apelor si Padurilor implementeaza in prezent prima faza a Proiectului privind Controlul Integrat al Poluarii cu Nutrienti. Obiectivul este acela de a reduce pe termen mediu si lung poluarea cu nutrienti a resurselor de apa si sol ale Romaniei si, in final, a Dunarii si Marii Negre.

Prin finantarea suplimentara semnata acum la Washington, proiectul va fi extins la intreg teritoriul tarii, si va cuprinde atat investitii la nivelul comunitatilor locale, cat si masuri de consolidare a capacitatii institutionale, se arata intr-un comunicat al Ministerului Finantelor.

Astfel, la nivelul comunitatilor locale se urmareste optimizarea managementului deseurilor animale si menajere, plantarea de perdele forestiere de protectie impotriva deversarii de nutrienti, plantarea de arbori si impaduriri, furnizarea de echipamente pentru imbunatatirea facilitatilor existente de stocare a gunoiului de grajd si de producere a compostului.

In ceea ce priveste consolidarea capacitatii institutionale, Administratia Nationala "Apele Romane" va primi sprijin pentru monitorizarea si raportarea catre Ministerul Mediului si Uniunea Europeana a datelor referitoare la calitatea apelor de suprafata si subterane.

Va fi desfasurat un program complex de pregatire si formare a personalului institutiilor de nivel national, regional si judetean. De asemenea, va fi furnizata asistenta tehnica pentru actualizarea Codului de bune practici agricole si vor fi desfasurate activitati de training si demonstratii la nivelul fermelor, pentru promovarea adoptarii si respectarii de catre fermieri a acestui Cod, precum si actiuni de informare publica.

Proiectul va fi implementat de Ministerul Mediului, Apelor si Padurilor intr-o perioada de aproximativ 6 ani, ultima tragere din imprumut urmand sa aiba loc la finele lui martie 2022.

Ministerul Mediului, Apelor si Padurilor implementeaza in prezent prima faza a Proiectului privind Controlul Integrat al Poluarii cu Nutrienti, finantat dintr-un imprumut de la BIRD in valoare de 50 milioane de euro, care a fost acompaniat de o asistenta financiara nerambursabila de la Fondul Global de Mediu in valoare de 5,5 milioane de dolari. Obiectivul general este acela de a sprijini Guvernul Romaniei in procesul de implementare a Directivei 676/91/CEE privind protectia calitatii apei impotriva poluarii cauzate de nitratii proveniti din surse agricole (Directiva Nitrati).



Citeste si