7 Septembrie 2016

Ce initiative parlamentare ar putea dinamita bugetul in 2017



Decizia de eliminare a impozitului pe venit in cazul pensiilor, care a trecut de Senat ieri, ca prima camera sesizata, este doar una dintre initiativele cu impact bugetar semnificativ. Alte cateva masuri, daca vor fi adoptate de parlamentari, risca sa creeze un gol fiscal de zeci de miliarde de lei si sa trimita economia din nou in criza, arata o analiza pe Wall-Street PRO.

Economistii nici nu vor sa se gandeasca la ce s-ar intampla daca toate initiativele aflate acum in Parlament, in sensul unor noi masuri de relaxare fiscala sau de crestere a pensiilor, ar trece si s-ar cuantifica in bugetul de anul viitor, aflat si asa la limita superioara, de 3% din PIB, in conditiile in care nu s-ar ajusta politica fiscal-bugetare fata de 2016.

Potrivit calculelor facute de Ionut Dumitru (foto), presedintele Consiliului Fiscal, la solicitarea WALL-STREET.RO, impactul bugetar al eliminarii impozitarii pensiilor, indiferent de cuantumul lor, si plata CASS de la buget, nu din venitul pensionarului, ca pana acum, ar avea un impact de 2,5 miliarde lei, echivalentul a 0,3-0,4% din PIB.

Din eliminarea impozitului pe venit in cazul pensiilor, statul ar urma sa piarda la buget 1,6 miliarde de lei anual, iar pentru plata CASS in cazul acestor pensii va mai cheltui circa 900 milioane lei pe an.

Doar aceasta cheltuiala, daca va fi angajata din 2017, va duce deficitul peste nivelul maxim permis de Comisia Europeana, de 3% din PIB.

Aflati dintr-o analiza Wall-Street PRO ce alte initiative legislative aflate in Parlament pot dinamita bugetul, cu impact de 20 miliarde de lei pe an.



Citeste si